Sari la conținut

Beneficiile şi scopurile postului sunt multe: menţinerea sănătăţii, prevenirea bolilor şi curăţarea organismului de toxine.

Există, de asemenea, multe opinii despre „cum să posteşti” la fel cum există tipuri de posturi şi de ce, când şi cât e indicat să posteşti.
Se consideră că e foarte bine să postiţi cel puţin de două ori pe an (Postul Paştelui şi al Crăciunului), atunci când se produce schimbarea dietei în conformitate cu anotimpurile. Dacă doriţi să postiţi mai des trebuie să aveţi grijă. Mulţi oameni postesc lunar, alţii la sfârşitul fiecărui anotimp. În satele din România, exista obiceiul ca mirii să postească şi să cugete asupra propriei existenţe, cu o zi înainte de cununie.
Perioada de revenire la mâncarea normală ar trebui să se facă lent şi să dureze aproximativ atâtea zile cât a durat postul, dar nu mai puţin de două săptămâni.
La prima masă după un post negru cel mai bine e să mâncăm o salată de fructe sau legume crude şi să evităm alimentele mai grele (lactate, uleioase, carne), pe care le putem consuma după 2-3 ore.
Dacă postul este mai îndelungat, revenirea la alimentaţia obişnuită trebuie făcută gradat, începând cu supe foarte diluate, în care s-au fiert anumite legume sau cereale (de obicei morcov şi orez).
Şi pentru că Sărbătorile de Paşte se apropie şi deja ne gândim cu toţii la ce feluri de mâncare să pregătim pentru masa de sărbătoare, ar fi indicat ca din meniul Pascal să nu lipsească şi câteva suplimente alimentare cu enzime digestive care, administrate după masă, vor favoriza metabolizarea grăsimilor şi proteinelor, prevenind indigestiile şi balonarea.
Adaugă pe lista de cumpărături ananasul proaspăt şi câteva fructe de kiwi! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să ronţăim câteva rondele de ananas crud sau kiwi, dacă întâmpinăm probleme cu digestia după mesele copioase.
„În momentul în care simţi că eşti balonat, enzimele din ananasul proaspăt şi kiwi îţi sunt de folos şi uşurează digestia. De asemenea, mare atenţie la cantitatea de alcool consumată! Reţine că alcoolul consumat în exces înrăutăţeşte foarte mult procesul de digestie”, adaugă nutriţionistul.

Comentarii

Ultimă oră