Sari la conținut
roboti-pentru-fermele-de-vaci

Nu este nimic ştiinţifico-fantastic la mijloc, ci realitatea dintr-o fermă din Hărman. Aici a fost inaugurată o linie automatizată pentru fermele de vaci de lapte şi s-a prezentat astfel tehnologia de ultimă oră din domeniu. La inaugurarea fermei din Hărman au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai ministerului agriculturii, dar şi fermieri din Braşov, Covasna, Harghita, Prahova şi Sibiu. Cu toţii au vrut să vadă roboţii pentru fermele de vaci de lapte. Deşi  e scump un astfel de utilaj, fermierii care l-au încercat deja spun că-şi merită toţi banii.
„Această investiţie, în 3 ani de zile se amortizează, investind în tehnologie îţi uşurezi munca şi ştii sigur că afacerea ta va fi de succes”, a declarat Zoltan Haller, proprietarul fermei.
Vacile, monitorizate 24 de ore din 24. Un astfel de robot poate fi folosit la fermele cu cel puţin 60 de capete şi poate mulge tot atâtea vaci în 24 de ore. Investiţia de la Hărman pentru doi roboţi de muls, cu tot cu amenajări, s-a ridicat la aproape 250 de mii de euro şi a fost realizată în decembrie 2012. Pe lângă faptul că producţia de lapte a crescut cu 15 procente, utilajele depistează dacă animalele sunt în călduri şi anunţă prin SMS proprietarul sau veterinarul fermei momentul optim de însămânţare a animalului, mai mult, identifică cu 2 zile î-nainte eventuale probleme medicale.
Robotul de muls, cea mai nouă tehnologie. Invitat la eveniment a fost Ambasadorul Regatului Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, produsele prezentate la Hărman aparţinând unui concern olandez. „Robotul de muls reprezintă cea mai nouă tehnologie care ajută dezvoltarea agriculturii şi producţia de lapte şi produse lactate din România. Acestea sunt tehnologii moderne, care fac agricultura mult mai eficientă, mai igienică şi mai productivă. Ele pot duce la dezvoltarea zonel rurale din România”, a declarat  Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Olandei la Bucureşti.
„Este clar că avem de- a face cu o piaţă extrem de dură, unde românii au dovedit deja că pot  fi concurenţi, or, manifestarea de astăzi vine în sprijinul procesatorilor români tocmai cu utilaje de ultimă generaţie, care permit rămânerea pe o poziţie favorizată pe piaţa europeană”, a declarat vicepreşedintele Consilului Judeţean Braşov, Mihai Pascu.  
Pachet integrat de vânzare şi creditare. Fermierii par mai mult decât interesaţi de robotul de muls, dar la fel de interesaţi sunt şi de preţul unei astfel de investiţii.
„Mă interesează tehnologiile de ultimă oră din domeniu, de aceea am şi venit, ca să ne uităm aici şi să facem un experiment, să vedem cum merge, cum funcţionează şi mai ales cât costă”, ne-a declarat un alt fermier, Emil Len.
Reprezentanţa concernului olandez din România care va vinde astfel de utilaje la Hărman a anunţat că va exista un pachet integrat de vânzare şi creditare pentru astfel de roboţi, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea de achiziţionare.  


Comentarii

Ultimă oră