Sari la conținut

ROMÂNIA: Gafa gafelor! Ce CEAS au montat autoritățile (UPDATE)

romania-gafa-gafelor-ce-ceas-au-montat-autoritatile

Un ceas public instalat într-un parc din Buzău a devenit loc de amuzament pentru locuitorii orașului Buzău. De ce? În încercarea de a-l inscripționa cu cifre romane, cifra patru nu este "ÏV" cu "IIII" În parcul Marghiloman, din municipiul Buzău, a fost montat un orologiu nou. Autorităţile locale din Buzău au sesizat că cifra patru este inscripționată cu patru bețe abia după ce au montat ceasul. ”Eu doar ce am văzut după sesizările dumneavoastră, iar la recepţia lucrării ne vom interesa dacă este o eroare sau nu”, a declarat Alexandru Dunel, viceprimarul Buzăului pentru adevărul.

• Și totuși nu e gafă după cum au semnalat și citotorii brasovultau.ro!

Până la romani, civilizația etruscă din peninsula Italică a fost cea care a copiat sistemul grecesc de numerație acrofonic, iar romanii l-au adaptat alfabetului lor: I, Λ, X, ⋔, 8, ⊕ pentru I, V, X, L, C, M.

De la început cifrele romane erau: 1 → I, 10 → X , 100 → C (inițiala cuvântului centum), 1000 → M (inițiala cuvântului mille). Cifrele V, L și D lipseau. Inițial se foloseau alte simboluri pentru 1000 - (I), pentru 10000 - ((I)), iar pentru 100000 - (((I))).

În numerologia romană nu există cifra zero.

Numărul cu cele mai multe simboluri este 4888 = MMMMDCCCLXXXVIII (?)

Cea mai mare cifră care poate fi scrisă este 3999 (MMMCMXCIX). (?)

Până în secolul al XIX-lea, pentru cifra „patru” se folosea în special simbolul aditiv „IIII”, deși simbolul sustractiv „IV” îl întâlnim în manuscrisul „Forme of Cury”, datat cu anul 1390. Forma actuală a cifrei 4 corespunzătoare lui patru s-a fixat numai după apariția cărților tipărite, potrivit wikipedia.org.

„Pana pe la jumatatea secolului al XIX-lea pentru cifra 4 se folosea scrierea cu “IIII”, chiar daca una din reguli prevedea clar ca “I” poate fi consecutiv de maxim 3 ori. Actuala forma a cifrei 4 “IV” a fost introdusa odata cu aparitia, la scara larga, a tipariturilor. In zilele noastre multe companii orologere seculare folosesc in productia lor de ceasuri scrierea cu “IIII” tocmai pentru a scoate in evidenta reputatia si traditia seculara. Asa ca vrem - nu vrem, intalnim de foarte multe ori scris si “IIII” si ”IV” si ”4”, la acelasi model de ceas tocmai din dorinta producatorilor de a oferi alternative de cumparare clientilor lor, fara vrerea lui “4” a devenit o adevarata strategie de marketing pentru cei mai importanti producatori de ceasuri.

SURSA: femeiastie.ro

Comentarii

Ultimă oră