Sari la conținut

ROMÂNIA: Peste o sută de ONG-uri cer INTERZICEREA TOTALĂ a fumatului în spaţii publice închise

romania-peste-o-suta-de-onguri-cer-interzicerea-totala-a-fumatului-in-spatii-publice-inchise

Peste 100 de ONG-uri au iniţiat Coaliţia "România respiră", care susţine interzicerea totală a fumatului în spaţii publice închise, în parcuri şi în locuri unde se practică sportul, în condiţiile în care, în prezent, comportamentul unui grup restrâns are prioritate în faţa drepturilor majorităţii, scrie mediafax.ro

Iniţiatorii Coaliţiei "România respiră" - organizaţii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protecţiei copilului şi sănătăţii, profesionişti din domeniul medical şi academic, personalităţi publice şi lideri de opinie - arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că scopul iniţiativei civice este "protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum şi prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei, cu o atenţie specială acordată tinerilor". Demersul este susţinut şi de ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo.

Coaliţia a lansat şi un manifest, în care arată că România este, în prezent, deţinătoarea unor recorduri negative în ceea ce priveşte protejarea faţă de fumul de tutun în spaţiile publice.

"Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la sută dintre decesele anuale, faţă de 48 la sută media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la sută din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC). Nu există absolut niciun dubiu că fumul de ţigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea şi decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii", se arată în manifest.

Reprezentanţii Coaliţiei susţin că actuala situaţie încalcă atât principiul constituţional al ocrotirii sănătăţii, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Comentarii

Ultimă oră