Sari la conținut

România, Portugalia, Armenia, Polonia şi Serbia – Împreună împotriva despăduririlor

romania-portugalia-armenia-polonia-si-serbia-impreuna-impotriva-despaduririlor

În perioada 26.06 – 03.07 2017, în localitatea Moeciu de Jos, Asociatia pentru Initiative si Demersuri Educationale si Inovatoare desfăşoară un schimb de tineret finanţat prin programul european Erasmus+. Proiectul, denumit „Young Photographers vs. Deforestation” se va finaliza cu o expoziţie fotografică pe tricouri, eveniment care va avea loc în Piaţa Sfatului din Braşov şi unde publicul va primi tricourile expuse pentru a le purta şi a ajuta la diseminarea informaţiei privind importanţa luptei împotriva despăduririlor la nivel european.

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene până în anul 2020 este acela de a reduce rata despăduririlor cu 50%. În acest context, Asociaţia I.D.E.I. a iniţiat un proiect de mobilitate de tineret prin programul Erasmus+, având parteneri din Portugalia, Armenia, Polonia şi Serbia. Un grup de 40 de persoane format din voluntari din România şi din ţările partenere se va afla, în perioada 26.06 – 03.07, în localitatea Moeciu de Jos, unde vor lucra împreună pentru a aduce această problemă a despăduririlor în atenţia publicului.

Participanţii vor beneficia de un training în fotografie iar, ulterior, folosind cunoştinţele acumulate, se vor deplasa în mai multe zone-cheie pentru a face fotografii de peisaj. Fotografiile făcute de participanţi vor fi selectate pentru a fi imprimate pe tricouri. În data de 02.07.2017, în Piaţa Sfatului din Braşov, va avea loc o expoziţie în aer liber, începând cu ora 13:30. Participanţii din proiect vor oferi tricourile spectatorilor şi vor discuta cu aceştia atât despre problemele cauzate de despăduriri, cât şi despre posibile soluţii.

Printre activităţile proiectului se şi regăsesc workshopuri şi seminarii despre mediu, seri culturale în care fiecare ţară va avea ocazia să îşi prezinte tradiţiile, vizite culturale la obiectivele importante din zona Bran – Moeciu, precum şi un curs despre oportunităţile oferite de programul Erasmus+.

Asociaţia I.D.E.i. vă invită la evenimentul din Piaţa Sfatului pentru a interacţiona cu voluntarii şi a găsi, împreună, cele mai bune soluţii pe care le putem propune privind reducerea despăduririlor. Pentru orice informaţii legate de proiect, precum şi pentru a vă anunţa intenţia de a observa activităţile proiectului, vă invităm să ne contactaţi prin e-mail la adresa contact@asociatia-idei.ro.

Context

Pădurile din Europa sunt printre cele mai degradate păduri din lume. Deşi întinderile de pădure reprezintă 30% din suprafaţa continentului (144 milioane ha), doar 0.24% dintre păduri sunt considerate păduri virgine de către World Wide Fund for Nature. Anual, Polonia pierde 22.800 ha de pădure, Portugalia pierde 5.5% din suprafaţa  împădurită, în timp ce Armenia pierde 750.000 de metri cubi de pădure. Serbia se confruntă cu o criză a creşterii preţurilor pentru energie, fapt care va duce la accelerarea despăduririlor ilegale, în timp ce în România, în ultimii ani, suprafaţa de pădure a fost redusă la 26%. 366.000 de ha de pădure au fost pierdute din cauza despăduririlor ilegale din România în ultimii ani.

Comentarii

Ultimă oră