Sari la conținut

Românii sunt "devoratori" de cultură, dar nu citesc, nu merg la operă şi nu vizitează muzeele. 34% n-au pus mâna pe o carte in 2016

romanii-sunt-

Pentru majoritatea românilor "Traviata" şi "Rigoletto" sunt mâncăruri cu specific italian, după cum arată barometrul de consum cultural de anul acesta, scrie stirileprotv.ro.

Studiul a descoperit pentru al 10-lea an la rând că pentru 80% dintre români sala de lectură este mai înspăimântătoare decât sala de aşteptare. Institutul pentru Cercetare în Cultură susţine însă că tinerii încep să prindă gustul pieselor de teatru şi al concertelor. Reprezentanţii Institutului, care a realizat Barometrul culturii, susţin că în multe cazuri managerii de muzee şi teatre sunt de vină.

Ce consumă tinerii între 14 şi 30 de ani, când e vorba de cultură? Cei mai mulţi merg la cinematograf - peste 70%. Spectacolele şi concertele au prins locul doi în barometrul Culturii de anul acesta, iar teatrul are aproape 50% dintre repondenţi, în săli. Muzeele stau bine, se pare, iar biblioteca e frecventată de unul din 3 tineri. Filarmonica şi opereta stau, din păcate, cel mai prost la publicul tânăr - poate şi pentru că astfel de instituţii sunt în doar 8 oraşe.

Cultura poate fi consumată şi acasă, dar, din păcate, în ultimul an, la întrebarea cât de des v-aţi invitat prietenii pentru a vedea filme, a petrece şi a dansa, a juca ceva sau a găti, cel mai des răspuns este "niciodata". Petreceri au mai fost una-două pe an, parcă şi ceva invitaţii la masă, dar filmele cu prietenii şi jocurile împreună aproape că au disparut.


Comentarii

Ultimă oră