Sari la conținut

Românii vor să facă un centru pentru cercetări „extreme“

Şeful proiectului ELI-NP, Nicolae Victor Zamfir, a declarat marţi că se doreşte construcţia la Măgurele a unui centru în care fizica să fie dusă la extrem, însă nu va fi „Războiul Stelelor", important fiind ca rezultatele cercetării să aibă un impact în economie şi în viaţa de toate zilele.
Directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Victor Zamfir, a participat la o conferinţă dedicată Centrului de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit pe Platforma de Fizică de la Bucureşti-Măgurele, alături de ministrul Dezvoltării Eduard Hellvig, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri Mihai Voicu şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.
„Cercetarea românească trebuie să aibă un impact puternic în economie, în viaţa de toate zilele", a spus Zamfir, adăugând că institutele naţionale de cercetare fac eforturi, dar soluţia ar fi ca mediul ştiinţific şi cel economic să lucreze împreună.
„ELI-NP vizează construcţia în următorii ani a unui centru în care fizica să fie dusă la extrem. (...) Sperăm ca ELI-NP să fie punctul de start, astfel ca în cinci - şapte ani să avem în jurul Bucureştiului un parc ştiinţific şi tehnic", a mai declarat Zamfir.

Comentarii

Ultimă oră