Sari la conținut

Nu numai ca sunt una dintre principalele legume de sezon, însă tomatele reprezintă şi o veritabilă sursă de sănătate.

Fiind extrem de bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi, roşiile ne ajută să prevenim riscul anumitor afecţiuni. Iată de ce este important ca vara să facem o cură de roşii.
Specialiştii nutriţionişti spun că nu ar trebui să treacă nicio zi fără să mâncăm măcar o roşie
Valoare nutritivă ridicată. Tomatele au o valoare nutritivă extrem de mare fiind o bogată sursă de vitamina C şi A şi mai ales de potasiu, un element vital în funcţionarea organismului. Potrivit studiilor efectuate de medicii nutriţionişti, o cană de suc proaspăt de roşii furnizează organismului mai mult de 57% din totalul zilnic necesar de vitamina C şi aproape 8% din fibrele de care un adult are nevoie.
Previn cancerul la prostatată. Roşii prezintă un nivelul ridicat de licopen, o fitochimicală cu excelente calităţi antioxidante care le dă şi culoarea roşie. Unele studii au demonstrat faptul că o dietă bogată în tomate reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului de prostată dar şi al altor afecţiuni precum problemele respiratorii, diabetul, constipaţia sau problemele renale.
Cura de slăbit cu roşii. O cură bazată pe roşii care constă între 500 şi 1000 de grame de roşii consumate pe zi.
O jumătate de kilogram de roşii mâncat zilnic accelerează metabolismul, reduce nivelul colesterolului şi ajută organismul să lupte cu kilogramele în plus. Consumate crude, în salate, sau adăugate în mâncare, roşiile taie pofta de mâncare şi induc senzaţia de saţietate. Mai mult, acestea sunt bogate în substanţe care scad nivelul hormonilor responsabili cu creşterea apetitului.
La ce să avem grijă la cumpărare.  Este de la sine înţeles că cele mai bune roşii sunt cele cât mai închise la culoare. Roşiile care au o formă neregulată sunt un semn că nu au fost modificate genetic.
Se cunosc diferite varietăţi de roşii, rotunde, ovale, „cireaşă“, dar toate au aceleaşi caracteristici nutritive, fiind o importantă sursă de: potasiu, fosfor, magneziu, fier, atât de necesare activităţii normale a nervilor şi muşchilor; vitamine ca A, B şi C - roşiile reprezintă a treia sursă importantă de vitamina C din dieta noastră şi a patra de vitamina A, prin conţinutul în betacaroten sau provitamina A; fitosteroli, compuşi care scad colesterolul; acid folic, care ajută la eliminarea homocisteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de metabolismul unor vitamine din grupul B, mai ales de cel al acidului folic.

Comentarii

Ultimă oră