Colecţia Grădinii Zoologice s-a îmbogăţit cu patru specii de maimuţe şi un grup de suricate. Noii „rezidenţi” au fost aduşi din toată Europa!

     Grădina Zoologică Braşov şi-a extins colecţia de animale cu mai multe specii de maimuţe şi cu un grup de suricate.

    „Casa maimuţelor” şi adăposturile pentru lemuri şi suricate au fost deschise marţi, acestea fiind amenajate astfel încât le ofere animalelor condiţii cât mai apropiate de cele din libertate.

   Vizitatorii pot vedea la Zoo Braşov patru specii de primate, respectiv colobus guereza, specie unicat în România, exemplarele (4 masculi, trei femele si un pui) fiind aduse de la grădina zoologică din Rotterdam (Olanda), macaci coadă de leu (2 masculi şi 5 femele), aduşi din Germania şi din care mai sunt doar două exemplare în România, la Timişoara şi capucin cu faţă albă (4 masculi, aduşi din Franţa), specie din care în România se mai regăsesc doar trei exemplare, la Zoo Mureş.

  De asemenea, la Zoo Braşov mai pot fi văzuţi 6 lemuri (un mascul şi 5 femele), două dintre exemplare fiind aduse de la de la Zoo Sibiu, iar celelalte 4 de la o grădină zoologică din Belgia.

 Grupul de suricate este compus din trei masculi şi două femele.

    „Municipalitatea continuă demersurile pentru a transforma grădina zoologică într-un spaţiu de petrecere al timpului liber, un spaţiu educaţional şi în acelaşi timp un spaţiu în care animalele să se simtă cât mai aproape de mediul lor natural. Dacă în urmă cu câţiva ani, animalele erau ţinute în cuşti cu o suprafaţă foarte mică şi în nişte condiţii mai puţin prietenoase, odată cu modernizarea grădinii, aceste spaţii au fost mult extinse. În acest moment suntem într-o etapă nouă, de creştere a numărului de specii, astfel că Braşovul a ajuns să aibă un parc zoologic cu cele mai multe specii unice sau rare din ţară. Publicul Grădinii Zoologice Braşov va putea lua contact cu noile specii de maimuţe, cu lemurienii şi cu suricatele. În viitor, sperăm să se bucure şi de tamarini şi marmosete, zebre, panda roşu, foci şi pinguini. În următoarele luni va fi deschis şi planetariul, care este aproape de finalizare şi va fi un întreg complex media şi educaţional, având ca principale atracţii planetariul în sine şi autobuzul virtual, care va putea oferi vizitatorilor experienţa unui safari prin intermediul tehnicii moderne”, a declarat viceprimarul Braşovului, Laszlo Barabas.

   Casa maimuţelor a fost reamenajată pe parcursul anului trecut cu o investiţie de 2.872.301 lei, din bugetul municipiului Braşov. Pentru fiecare dintre cele trei specii de maimuţe, spaţiul interior a fost dublat, iar cel exterior a fost extins şi el, de la 40 mp, la 190, 280 şi respectiv 525 mp, în funcţie de specie. În plus faţă de spaţiile de dinainte de modernizare, a fost amenajată şi o zonă interioară de vizitare.

  Potrivit directorului Zoo Braşov, Alin Pînzaru, amenajările au fost făcute după consultări cu specialiştii EAZA, astfel încât animalele să beneficieze de condiţii care să aducă foarte mult cu cele din libertate.

  Totodată, a fost amenajat un spaţiu interior şi exterior pentru lemuri, valoarea investiţiei fiind de 363.861lei, sumă asigurată din bugetul municipiului.

   Al treilea spaţiu deschis marţi este cel dedicat suricatelor, iar amenajarea acestuia a costat 687.602 lei.


     Planul de investiţii al Zoo Braşov:

  Anul acesta, pe lângă adăposturile pentru cele patru specii de maimuţe şi grupul de suricate, anul acesta, la Zoo Braşov a fost amenajat ţarcul pentru panda roşu (investiţie în valoare de 561.502 lei), a fost construită o toaletă publică (217.808 lei), un vestiar(460.379 lei) şi o magazie cu pivniţă (172.352 lei).

  În prezent, se lucrează la adăpostul pentru tamarini şi marmosete (466.829 lei), la cel pentru zebre (450.397 lei), la cel pentru păsări exotice (490.600 lei). De asemenea, este în derulare proiectul pentru amenajarea adăposturilor pentru foci şi pinguini (16.985.775 lei. Tot pe lista de proiecte la care se lucrează este autobuzul virtual (577.507 lei), montarea unor ecrane educaţionale (472.311 lei) şi realizarea unui gard special în jurul parcului zoologic (6.064.175 lei).

   De asemenea, în perioada 2018 – 2019 sunt în derulare şi mai multe studii de fezabilitate, printre care unul pentru montarea unor panouri fotovoltaice (64.670 lei), amenajarea unui adăpost pentru reptile (120.000 lei) şi a unuia pentru insecte (120.000 lei).

     Conform datelor oferite de Grădina Zoologică Braşov, în ultimii patru ani, numărul de vizitatori a crescut constant. Astfel, în anul 2015 au fost înregistrați 222.690 de vizitatori, în anul 2016 - 205.302, în anul 2017 - 219.248, iar anul trecut 233.773.