Sari la conținut

S-a deschis la Brașov „Spitalul de Urgenţe” Stomatologice

sa-deschis-la-brasov-spitalul-de-urgente-stomatologice

   Astăzi s-a deschis „Urgenţa” pentru Stomatologie. O singură clinică pentru Braşov, unde se va lucra ca într-un Spital Covid 19!


   Gratuit, doar pentru dureri mari, doar cu programare, 40 de cazuri pe zi. Pentru restul pacienţilor, consultanţă la telefon


    Începând de luni, 6 aprilie 2020, Braşovul poate oferi servicii stomatologice de urgenţă, gratuite, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00, la Clinica stomatologică Dentalmed (str. Lungă nr. 14).



   14 cabinete, 20 de medici, 8 asistente

Sunt 14 cabinete stomatologice dotate corespunzător şi adaptate în contextul pandemiei, conform protocolului stabilit la nivel central. 20 de medici stomatologi vor asigura urgenţele, iar doi dintre aceştia se vor ocupa exclusiv de copii. Alături de ei vor lucra opt asistente.

4 ore între 2 pacienţi


   De precizat este că pe cele 14 unităţi stomatologice de lucru, aflate în dotarea clinicii, păstrând intervalul recomandat de 4 ore (între doi pacienţi), capacitatea de tratament este de aproximativ 40 pacienţi / zi şi că aceste tratamente sunt efectuate în regim de voluntariat şi vor fi acordate gratuit tuturor pacienţilor aflaţi în suferinţă.



  Triajul telefonic e obligatoriu


   „Pe perioada stării de urgenţă, noi vom rezolva strict urgenţele stomatologice, conform Ordonanţei militare. Am luat măsuri deosebite pentru protejarea de Covid 19 atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Obligatoriu, primul triaj al pacienţilor se va realiza telefonic, prin cele patru linii telefonice ale clinicii la care vor răspunde medicii dentişti voluntari”, a declarat dr. Oleg Dobrovolschi, managerul Clinicii Dentalmed, cel care a pus gratuit la dispoziţie toată logistica şi baza de tratament.



   Unde se poate suna


  Liniile telefonice disponibile pentru primul triaj sunt active începând cu data de 5 aprilie 2020. Acestea sunt: 0754/096.109; 0754/096.110; 0754/096.112; 0754/096.113


   La fiecare număr de telefon va răspunde câte un stomatolog care va consilia şi îndruma pacienţii, în sensul recomandării unei medicaţii pentru ameliorare sau pentru programarea la clinică în vederea unei intervenţii de urgenţă. Vor fi trataţi în clinică doar pacienţii cu urgenţe majore, cu dureri mari, sângerări şi infecţii, care le pot pune viaţa în pericol.

Lista de voluntari e deschisă!


   Medicii stomatologi s-au mobilizat ca voluntari pentru a face rost toţi de echipamente, care să fie direcţionate către Clinica Dentalmed, de pe str. Lungă nr. 14.


     Până în acest moment, 20 de stomatologi s-au înscris ca voluntari pentru asigurarea urgenţelor stomatologice în Braşov, însă lista rămâne deschisă.



   Totul e gratuit din partea medicilor, apel la autorităţi şi societatea civică pentru asigurarea de echipamente

  Pentru eliminarea oricărui risc de infectare cu virusul Covid 19, atât medicii cât şi pacienţii vor purta echipamente de protecţie, iar în prealabil vor trece printr-un proces de dezinfectare încă de la intrarea în clinica stomatologică.

„Avem nevoie de sprijnul autorităţilor locale şi al comunităţii pentru asigurarea gratuită a urgenţelor medicale în cele mai bune condiţii şi atât timp cât va fi nevoie. Deocamdată pornim în această acţiune de normalitate cu resursele proprii ale membrilor Colegiului Medicilor Stomatologi din Braşov şi al câtorva oameni de bine, dar aceste consumabile, care costă foarte mult, nu vor fi suficiente pe termen mai lung de 4 săptămâni, după estimările noastre. Doar echipamentul pentru fiecare pacient se ridică la aproximativ 300 de lei. În condiţiile în care, deocamdată, nu primim nici un sprijin de la stat, solicităm ajutorul tuturor celor care ni-l pot da. Orice sumă, cât de mică, este importantă pentru noi în această perioadă”, este apelul preşedintelui CMS Braşov, dr. Mihaela Albu.


      În acest moment, cea mai mare nevoie a clinicii este reprezentată de echipamentul de protecţie: măşti, combinezoane sau halate impermeabile de unică folosinţă, ochelari de protecţie, viziere, substanţe biocide pentru sterilizarea instrumentarului, substanţe biocide pentru suprafeţe.



  Reacţie promtă de la Primăria Braşov: „Vom asigura echipamentele, vom face dezinfectările”


    Primăria Braşov a anunţat duminică că va sprijini cabinetul stomatologic de urgenţă din oraş. Astfel, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că „municipalitatea se va implica în dezinfectarea tuturor spaţiilor din acest centru stomatologic şi în furnizarea echipamentelor de protecţie necesare pentru ca personalul medical să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de siguranţă. Chiar acum (duminică, n.r.) se face dezinfecţia acestui centru stomatologic de urgenţă, pe care o vom asigura în mod constant, iar personalul medical va beneficia de echipament de protecţie, constând în mănuşi, măşti de protecţie şi combinezoane”, a declarat edilul.



    Cum se va lucra: veţi trece prin 3 filtre, pacienţii nu se vor întâlni unii cu alţii

Clinica de la Braşov va fi deservită de mai mulţi medici, însă nu orice problemă de dinţi va putea fi rezolvată. Doar urgenţele. Pentru a ajunge la urgenţă, sunt mai mulţi paşi ce trebuie făcuţi. Mai întâi trebuie să sunaţi la unul din cele patru numere de telefon ce vor fi puse la dispoziţie de Colegiul Medicilor Stomatologi Braşov. „Va fi un medic stomatolog care va decide dacă este cazul ca pacientul să vină la cabinet sau este o problemă care poate fi temporizată. Dacă medicul va decide că este cazul ca pacientul să vină la cabinet, în curtea clinicii va fi un filtru doi, care va sta de vorbă cu pacientul. De aici, pacientul va fi direcţionat către un filtru trei, unde vor fi semnate chestionarele şi declaraţiile pe proprie răspundere, apoi pacientul poate urca în cabinet”, a detaliat procedura dr. Mihaela Albu, preşedinta CMS Braşov.


    După intervenţie, pacientul va ieşi pe altă uşă, astfel încât să nu se intersecteze cu alţi posibili pacienţi. Dr. Oleg Dobrovolschi, manager al clinicii, a anunţat că au fost create circuite separate pentru siguranţa pacienţilor.



    Un singur cabinet mai există în judeţ, la Făgăraş. Şi acesta a fost mutat, din cauza panicii

În judeţul Braşov, urgenţe stomatologice mai sunt asigurate doar în Făgăraş, la un cabinet de pe strada Negoiu nr. 20, care funcţionează luni şi vineri, între orele 9.00 – 13.00 şi marţi, joi şi vineri, între orele 14.00 – 18.00. Înaintea unei intervenţii este obligatoriu să contactaţi telefonic medicul care îşi desfăşoară voluntar activitatea aici: dr. Gabriel Florentin Anghel – 0784 266928.


      Iniţial, Primăria Făgăraş a anunţat că un cabinet de urgenţe va fi deschis în incinta Colegiului Naţional „Radu Negru”, dar activitatea a fost suspendată, după ce au fost plângeri la adresa medicilor. Serviciile de urgenţă sunt asigurate gratuit şi la Făgăraș.



   Din 23 martie 2020, toate cabinetele sunt închise


   Având în vedere suspendarea activităţii în cabinetele stomatologice private începând cu data de 23 martie 2020, conform Ordonanţei militare nr. 2/21.03.2020 şi gravitatea situaţiilor ce pot decurge din lipsa unui serviciu medical stomatologic de urgenţă organizat în cadrul UPU al Spitalului Clinic Judeţean Braşov, Colegiul Medicilor Stomatologi Braşov a identificat Clinica stomatologică Dentalmed care are posibilitatea de a trata în mod corespunzător în contextul epidemiei COVID 19, într-un cadru care respectă normele implementate de Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Ministerul Sănătăţii (MS) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru perioada în care este decretată Starea de Urgenţă pe teritoriul României şi implicit al judeţului Braşov.


      DSP Braşov recomandă Clinica Dentalmed Centrului Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea intervenţiei pentru asigurarea urgenţelor stomatologice din Braşov.


    Care sunt urgenţele pentru care pacienții vor fi primiți în cabinet

Conform Colegiului Medicilor Dentişti din România, urgenţele stomatologice (medico-dentare) sunt următoarele:


- hemoragia postextracţională;
- durerea datorată pulpitei acute;
- durerea datorată parodontitei apicale acute;
- pericoronarita dinţilor incluşi;
- alveolita postextracţională;
- celulitele / abcesele periosoase;
- fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgenţă);
- luxaţia articulaţiei temporo-mandibulare;
- traumatisme dento-alveolare (luxaţii, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare);
- gingivostomatita ulceronecrotică.

Comentarii

Ultimă oră