Sari la conținut

Săculeţii misterioşi, un obicei devenit tradiţie la Cristian

saculetii-misteriosi-un-obicei-devenit-traditie-la-cristian

În această iarnă cine îi găseşte trebuie să dăruiască mai departe vecinilor. Exemplul a fost preluat şi la Baia Mare!

Înaintea Crăciunului din 2015, în comuna braşoveană Cristian a pornit un obicei cu totul inedit. Un localnic a început atunci să plaseze în fiecare din zilele dintre 1 şi 24 decembrie, câte un săculeţ, în diverse locuri din comună, pe care cel care îl găsea îl putea păstra ca dar sau îl putea dărui la rândul său mai departe. Sau putea să ducă mai departe acțiunea, plasând chiar el un săculeț nou.


   Anii au trecut, obiceiul s-a împământenit şi a devenit tradiţie, iar luna decembrie este acum la Cristian una a săculeţilor.

„E aşteptată atât de mine, cât şi de comunitate. E o joacă tare faină! Cristolovenii chiar se întreabă: «oare anul ăsta mai pune săculeţi?». Este în continuare o acţiune simbolică, dar care are darul de a ne face mult mai umani şi de a ne uni mai tare. M-am bucurat să văd că acţiunea a fost preluată şi că se întâmplă asta şi în Baia Mare. Iar eu sunt o persoană care crede în puterea exemplului şi îmi doresc tare să avem un Cristian de dat exemplu”, a explicat Alexandru Creţu, iniţiatorul săculeţilor „plantaţi” în dar, în diferite locuri din sat.


    Şi în această iarnă, cel care e norocos să găsească un săculeţ cu daruri trebuie să dea bucuria mai departe. De data aceasta, însă, trebuie să le facă o bucurie vecinilor. Aşadar, cel ce găseşte un săculeţ, va trebui să ofere alţi doi săculeţi vecinilor săi, din stânga şi din dreapta, făcându-le o supriză şi agăţând cadoul de clanţa de la poartă. Mai mult, în fiecare săculeţ se găsesc câte două felicitări ce trebuie adăugate darului care, apoi, va fi oferit mai departe vecinilor.

Comentarii

Ultimă oră