Sari la conținut

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Cămătăria BOR face concurență băncilor

sai-dam-cezarului-cei-al-cezarului-camataria-bor-face-concurenta-bancilor

Eşti credincios şi ai nevoie de bani? Biserica are o soluţie pentru tine. În Iaşi şi în Craiova, există Case de Ajutor Reciproc (CAR), înfiinţate de mitropolii pentru a veni în ajutorul clericilor şi mirenilor. Cu dobânzi preferenţiale de doar 6%, respectiv 9%, condiţiile pentru ca un credincios să acceseze fondurile pentru un împrumut nu sunt foarte restrictive. Minimum doi giranţi, o cotizaţie lunară de câteva zeci de lei şi, astfel, enoriaşii pot lua credite de până la 15.000, respectiv 10.000 de lei, pe un an sau doi ani. Cei mai mulţi care apelează la astfel de credite sunt chiar preoţii, după cum susţin preşedinţii celor două CAR-uri. Dacă în Craiova la fondul de întrajutorare au acces toţi mirenii din Mitropolia Olteniei, la Iaşi, părintele Grigore Timoftescu susţine că nu toţi ortodocşii au acest privilegiu. Deşi sunt autorizaţi ca CAR pentru clerici şi mireni, în Iaşi creditele sunt disponibile doar pentru angajaţii bisericilor şi soţiile acestora. Gândul vă face o radiografie a „godporaţiei” clericilor şi mirenilor şi vă arată cât trebuie să dea înapoi o persoană care împrumută 10.000 de lei de la Biserică, BCR, BRD şi Banca Transilvania.

Dobânzile sunt mai mici decât la bănci, la fel şi presiunea resimţită când vine ziua de plată a ratei. Ba mai mult, şi condiţiile pentru aprobarea creditului sunt mai puţine. Asta pune la dispoziţie biserica, prin intermediul a două Case de Ajutor Reciproc (CAR), una a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei- Arhiepiscopia Iaşilor, a doua a Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei.

La Iaşi, CAR-ul este condus de părintele Grigore Timoftescu încă din 2010, aşa cum se arată şi în CV-ul lui, prezentat pe site-ul Bisericii Sfântului Nicolae Socola din Iaşi. Banca Naţională a României, cea care se ocupă de casele de ajutor reciproc, a autorizat acest CAR pentru clerici şi mireni. Contactat de un reporter, sub pretextul că este un credincios care doreşte un credit, preotul i-a explicat că, de fapt, la acest fond de întrajutorare nu au acces toţi creştinii, ci se adresează doar preoţilor, angajaţilor bisericii şi soţilor sau soţiilor acestora.

„Noi nu am putut să ne extindem decât atât, atât ne-am putut permite din cauza bugetului. Nu e nicio discriminare. Ca orice altă instituţie, fie din învăţământ, fie de la jandarmerie sau poliţie, avem propriul CAR, pentru salariaţii lor. Păi între salariaţii noştri se află şi mireni, nu?”, a explicat părintele Timoftescu, contactat ulterior.

Pentru ca aceştia să poată lua un împrumut de la CAR-ul Clericilor şi Mirenilor Iaşi, unde dobânda este de doar 6%, trebuie să plătească o taxă de înscriere de 35 de lei, o cotizaţie lunară de 30 de lei, plus doi lei pentru fondul de înmormântare, de boală sau de naştere. În plus, este nevoie de doi giranţi, membri şi ei ai CAR-ului, care nu trebuie să fie pensionari. Maximum 15.000 de lei poate împrumuta un mirean în aceste condiţii, pe o perioadă de 12 sau 24 de luni, iar în momentul în care solicită o anumită sumă, trebuie să aibă în cont minim o treime din aceasta.

În total, 814 membri a strâns, în aproape trei ani de zile, CAR-ul pentru Clerici şi Mireni din Iaşi.

”Am făcut acest CAR dintr-o necesitate, din nevoia de a ne ajuta propriii salariaţi. Am avut solicitări de la credincioşi, când lumea e atât de necăjită apelează, dar, din păcate, nu-i putem ajuta. Au înţeles oamenii că există nişte condiţii, un statut care trebuie respectate”, ne spune părintele Timoftescu.

Întrebat dacă s-au confruntat cu oameni care nu au plătit rata la timp, preotul a spus că, spre deosebire de bănci, plăţile sunt făcute la timp. „Nu s-a întâmplat să întârzie nimeni cu rata, fiecare e conştient că atunci când a luat trebuie să înapoieze”, a adăugat el.

La CAR-ul bisericesc din Craiova, preoţii girează

La Craiova, un alt CAR pentru clerici şi mireni. De altfel, cele două sunt singurele listate în registrele BNR cu acest scop. Fondată în 1949, casa de ajutor este acum condusă de părintele Cristian Grecu, care a fost precedat de părintele Virgil Preda. Spre deosebire de Iaşi, aici dobânda este mai mare, de 9% şi nici nu se anunţă o scădere prea curând. Mai mult, potrivit preotului Grecu, cei care vor să devină membri trebuie să achite o cotizaţie de 75 de lei lunar şi pot lua un împrumut de maximum 10.000 de lei.

Până în prezent, CAR-ul pentru Clerici şi Mireni din Craiova a strâns aproape 1.500 de membri. Însă, spre deosebire de Iaşi, aici fondul de întrajutorare se adresează tuturor ortodocşilor din Arhiepiscopia Craiovei şi trebuie să aibă trei giranţi, dintre care doi trebuie să fie preoţi.  „La noi se pot înscrie toţi, cu condiţia să aibă girul a doi preoţi şi să nu fie pensionari”, a precizat părintele Grecu.

Cu toate acestea, majoritatea clienţilor sunt clericii. „Iniţial se dădeau credite numai pentru preoţi, dar ulterior s-a acceptat şi ajutorul mirenilor. Există angajaţi la diferite parohii, cântăreţi bisericeşti de exemplu, care pot fi ajutaţi prin această formă de împrumut. Scopul principal este întrajutorarea membrilor acestei asociaţii”, a adăugat preotul.

Întrebat dacă s-a confruntat cu persoane care au întârziat cu plata, părintele Grecu spune că a avut şi astfel de situaţii, însă nu sunt probleme mari.

„Unii mai întârzie cu rata, dar probleme majore nu sunt. Îi mai sunăm, dar restanţe foarte mari nu sunt. În general, nu sunt probleme, ei vin cu recomandarea unor preoţi, deci se merge pe încredere”, a explicat el.

Biserica versus Banca

Credincioşii care apelează la aceste case de ajutor reciproc vor plăti împrumutul cu o dobândă de 6%, respectiv 9%. La bănci, sunt dobânzi mai mari, plus comisioanele de administrare.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, luat pe un an de zile, la CAR-ul pentru Clerici şi Mireni din Iaşi, un credincios ar avea de înapoiat 10.600 de lei (dobânda fiind de 6%), iar la acelaşi tip de CAR din Craiova, 10.900 de lei. La bancă, fără a avea cont sau asigurare de viaţă, suma de rambursat este ceva mai ridicată.

De exemplu, la BCR, pentru un astfel de credit dobânda este de 11.5%, iar suma de rambursat ar fi de 11.003 lei. La BRD, la o dobândă de 8.33%, oamenii ar fi obligaţi să returneze suma de 10.709 lei, iar la Banca Transilvania, pentru acelaşi tip de credit, ar trebui să ramburseze 10.789 de lei.

În plus, în cazul în care se întârzie cu plata ratei, se aplică şi penalităţi.

Pe lângă cele două CAR-uri pentru clerici şi mireni, singurele listate în registrele BNR, mai există încă trei astfel de case de ajutor reciproc doar pentru clerici şi salariaţii bisericilor (în Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei, Arhiepiscopia Târgoviştei şi Arhiepiscopia Bucureştilor).

Precizăm că dobânzile afişate la bănci sunt calculate pe baza simulatoarelor de credit disponibile pe site-urile oficiale ale băncilor în cauză.

Dobânda din tabel este dobânda anuală, nu DAE (dobânda anuală efectivă). Ea se aplică soldului din fiecare lună. Pe măsură ce clientul rambursează din credit, soldul asupra căruia se aplică dobânda scade, rezultând astfel costuri mai mici la acest capitol.

”Calculatorul de pe site promovează dobânda cea mai mică pe care o poate obţine un client cu istoric de creditare relevant şi comportament de rambursare bun, venituri în cont, vechime în muncă”, au precizat reprezentanţii BCR, adăugând că valoarea totală plătibilă este calculată conform legislaţiei în vigoare şi include atât valoarea totală a creditului cât şi costurile legate de dobândă, comisioane sau alte taxe, scrie gandul.info

Comentarii

Ultimă oră