Sari la conținut

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au anunţat pe site-ul propriu că au început executarea silită a braşovenilor care figurează în evidenţa instituţiei cu datorii restante. 8 mii de titluri executorii au fost emise pentru cei care au obligaţii restante,  reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
Fără înştiinţări. Oamenii spun că n-au primit înştiinţări în timp util şi s-au trezit acasă doar cu titlurile executorii. „Din 2005 am ajuns în 2010, iar dânşii n-au binevoit nici până acum să ne înştiinţeze, noi de unde să ştim, trebuie să cunoaştem toate legile din toate domeniile, dar ce, ei ştiu toate legile. Sunt plină de nervi, ne poartă pe drumuri şi se joacă  cu nervii noştri, soţul e cardiac şi de 3 zile de când am primit hârtia nu-şi mai revine. Nu e posibil aşa ceva”, ne-a spus revoltată o braşoveancă. „Pentru un debit de 19 lei, din 2005 îmi pun penalizări de vreo 34 de lei şi se fac 50 şi mă pun să stau şi la o coadă aşa mare. Aşa vrea domnul Băsescu, domnul Boc şi domnul Scripcaru, lua-i-ar mama dracu”, a exclamat un braşovean. „După 4 ani îmi vine să plătesc şi dobândă şi Dumnezeu mai ştie ce şi au venit să plătesc, am împrumutat să le plătesc”, spune o altă braşoveancă.
Lista Ruşinii, doar pe internet. În luna iunie 2010, instituţia a publicat pe site o listă a ruşinii, aşa cum este cunoscută de toată lumea, cu peste 30.000 de datornici. Mulţi braşoveni pensionari nu au acces la internet şi nu au avut de unde să afle de aceste anunţuri. Mai mult, oamenii susţin că au venituri mult prea mici şi sunt prea în vârstă pentru a naviga pe net sau pentru a se deplasa periodic la instituţie.  „Nu au fost trimise un număr de 32 de mii de decizii de impunere din cauza resurselor financiare de care nu dispunem şi a resurselor umane existente în CAS. Şi atunci, conform codului de procedură fiscală, s-a hotărât să se facă anunţul colectiv pe site-ul CAS”, a declarat Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt CJAS Braşov. Braşovenii care se simt nedreptăţiţi de casa de asigurări de sănătate spun că vor ajunge în instanţă. Cei care vor să afle mai multe informaţii despre datoriile către această instituţie trebuie să ajungă la sediul CAS din Bd. Mihail Kogălniceanu nr.11.
Minciuni şi ilegalităţi. Publicarea listei pe site-ul CAS s-a lăsat cu o amendă din partea Autorităţii Naţionale pentru protecţia datelor personale, amendă ce a fost contestată de conducerea CAS. Totodată, invocarea codului fiscal este aproximativă, în condiţiile în care codul spune clar că se va recurge la formula afişării “la sediu” sau pe pagina de internet abia după ce celelalte măsuri (anunţarea prin poştă sau la locul de muncă) au eşuat. În ciuda acestui fapt, braşovenii nu sunt, în realitate, nemulţumiţi de măsura CAS, de la publicarea listelor şi până azi fiind depuse doar 7 reclamaţii la poliţie.

Comentarii

Ultimă oră