Sari la conținut

Ca în fiecare an în jurul datei de 20 iulie, în Săcele se sărbătoreşte Sântilia, sărbătoarea ce adună săcelenii în Poiana Angelescu pentru distracţie şi voie bună. Sărbătoare mare va fi şi la Fundata, în acest weekend, unde se desfăşoară festivalul tradiţional „Nedeia Munţilor".

Anul acesta, Sântilia se va sărbători în 16 şi 17 iulie în aceeaşi locaţie. De la mici până la cărnaciori, de la floricele, creveţi până la vată de zahăr pe băţ, toate aceste produse vor aştepta să fie degustate de către participanţii la eveniment. Concertele de muzică populară vor fi în prim plan. Evenimetul se va încheia cu un foc de artificii începând cu ora 21.45.
Sărbătoarea mocanilor săceleni. Sântilia este o străveche sărbătoare a ciobanilor săceleni, legată odinioară de celebrarea zeului soarelui şi focului. Acest obicei are loc la mijlocul sezonului pastoral, în ziua de Sf. Ilie (20 iulie). În fiecare an, sărbătoarea se desfăşoară în locul cunoscut sub numele de Poiana Angelescu. Această nedeie pastorală era strâns legată de viaţa şi ocupaţia mocanilor săceleni care traversau cu turmele de oi, teritorii întinse. Specificul pastoral al Sântilieide la Săcele s-a păstrat în obiceiul ciobanilor de a face cadou fetelor cu care urmau să se căsătoreasca furci de tors şi tipare pentru caş, frumos crestate de ei în liniştea şi singurătatea munţilor.
Târg, dansuri, expoziţii. Cu ocazia sărbătorii, în Poiana Anghelescu se va dansa „Brâul”, „Chindia”, „Atica”, „Ciobănaşul” sau „Lezeasca”, vechi dansuri specifice zonei. Bulzul, plăcinta mocănescă, sarmalele mocăneşti precum şi standuri cu obiecte de artă populară întregesc vor amplifica ineditul acestei atractive serbări. Se va organiza şi o paradă a costumelor populare, expoziţii, recitaluri şi dansuri populare, demonstraţii arte marţiale, foc de artificii.
Sântilia la Zăbala. Şi în comuna Zăbala din Covasna se serbează Sântilia. Pe 17 iulie se vor aduna aproape 1.000 de oameni dornici de distracţie şi muzică bună. Sărbătoarea va începe cu o slujbă la Biserica Ortodoxă din comună şi va continua în Poiana Sântiliei. Sărbătoarea are şi invitaţi speciali precum Sava Negrean Brudaşcu, Robert Târnăveanu şi Nelu Albu, pe scenă urmând a urca şi Ansamblul Profesionist Plaiul Transilvaniei din Braşov, Ansamblul Şipotul Ardelean din Făgăraş, Ciobănaşii Covasnei din Voineşti şi formaţiile Izvoraşul şi Rapsodul Popular Mircea Nicolae, ambele din Zăbala.

Comentarii

Ultimă oră