Sari la conținut

S-au îmbunătăţit condiţiile la programul „Prima casă“

sau-imbunatatit-conditiile-la-programul-prima-casa

Guvernul a aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de derulare a programului "Prima casă" şi a alocat un plafon suplimentar al garanţiilor, în valoare de 200 de milioane de euro, care să permită continuarea programului până la jumătatea anului 2013.
„Întrucât Codul civil reglementează în mod expres garanţia vânzătorului pentru viciile bunului vândut, garanţie care se aplică şi în cazul locuinţelor, este necesară modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Executivului.
Actul normativ urmăreşte asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică, spre exemplu, care nu are această posibilitate.
„Întrucât persoanele fizice, care au achiziţionat locuinţe de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de înlocuirea locuinţei, se reglementează posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oară, achiziţionând o altă locuinţă, urmând ca aspectele tehnice să fie detaliate la nivelul normelor de implementare", se arată în comunicatul Guvernului. Ordonanţa răspunde unor necesităţi izvorâte din practică şi creează condiţii pentru administrarea suplă a portofoliului de garanţii şi pentru creşterea cadrului de utilizare a plafonului de garanţii, cu consecinţe directe asupra dezvoltării pieţei imobiliare şi sectoarelor acesteia.
Se reglementează şi problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate.

Comentarii

Ultimă oră