Sari la conținut

Mai mulţi comercianţi din pieţele braşovene se plâng de faptul că trebuie să achite sume de bani atât pentru tarabele din hale, cât şi pentru cele de afară, care pe timp de iarnă nu sunt utilizate.
Reprezentanţii serviciului de administrare pieţe susţin că fiecare comerciant alege la câte tarabe vinde şi pentru asta plăteşte.
Plătesc pentru rezervare. Foarte vânate sunt tarabele de la intrările în pieţe, adică locurile cu vad. Producătorii şi comercianţii sunt nemuţumiţi însă că trebuie să plătească o tarabă de afară, pe care iarna nu o folosesc din cauza frigului, care le distruge marfa şi sănătatea. Pe de altă parte, tot ei se înghesuie să le închirieze, de frică să nu le ia altul locul de tarabă.
Preţurile la tarabe. Pentru o tarabă din hală chiria porneşte de la 390 de lei lunar, iar pentru cea de afară de la 330 de lei. Cea mai scumpă tarabă din Braşov este în piaţa Astra, unde un comerciant plăteşte lunar 870 de lei. „Nu există varianta asta de plătesc şi aici şi acolo, doar dacă asta este dorinţa comerciantului să vândă în două pieţe publice sau şi în hală şi afară, dar dacă există această voinţă se poate face. Obligativitate nu există de a forţa pe cineva să ocupe o masă”, a spus Miklos Gantz, viceprimarul Braşovului.

Pentru că vânzările au scăzut foarte mult în ultima perioadă,  există negustori care susţin că dacă şi anul acesta merge tot aşa prost, sunt hotărâţi să renunţe şi la tarabe şi la afaceri. Asta în condiţiile în care se chinuie de pe o zi pe alta şi abia dacă le ajung banii să cumpere marfă, dar şi aceste sume sunt luate cu împrumut, spun oamenii. Sărăcia îi îndeamnă să se reprofileze sau să aleagă drumul Europei.

Comentarii

Ultimă oră