Sari la conținut

Radu Bălănescu, noul  Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României, este succesorul lui Ovidiu Chirovici la şefia masoneriei. Medicul pediatru Radu Bălănescu este, de ieri, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României. Potrivit constituţiei masonice, mandatul unui Mare Maestru este de 3 ani, el având voie la maxim două mandate. Bălănescu îi urmează făgărăşeanului Eugen Ovidiu Chirovici, care a condus MLNR timp de şapte ani şi care nu a mai avut voie să candideze. Cel de-al doilea mandat al lui Chirovici s-a întins pe patru ani, pentru a evita suprapunerea alegerilor cu cele prezidenţiale.


Cel mai tânăr Mare Maestru

Chirovici a fost ales în 2003, la numai 39 de ani, cât avea la acea dată, devenind cel mai tânăr Mare Maestru din Europa. S-a născut  în Făgăraş şi a absolvit liceul Radu Negru, apoi ASE la Bucureşti. A fost ziarist, director la B1 TV şi consilier al premierului Năstase.


Doctor cunoscut

Radu Bălănescu este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davilla. Conduce Catedra de Chirurgie Ortopedie Pediatrică din cadrul aceleiaşi instituţii. Din 2007 ocupă funcţia de Director Medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. A condus mai multe programe de cercetare şi are peste 150 de lucrări ştiinţifice.


Competiţie strânsă

Pe parcursul ultimilor patru ani din mandatul lui Chirovici, Bălănescu a fost Pro Mare Maestru al MLNR, poziţie imediat următoare aceleia de Mare Maestru. Bălănescu provine din loja bucureşteană „Dale Woodward” şi a devenit Mare Maestru al MLNR învingându-l pe diplomatul Mircea Gheordunescu, după un al doilea tur de scrutin, cu 533 de voturi la 412 voturi. Gheordunescu a pierdut alegerile deşi a beneficiat de susţinerea Marelui Maestru în funcţie, Eugen Ovidiu Chirovici. Gheordunescu a fost consulul României la Milano între 2002 şi 2007, şi adjunct al SRI între 1997 şi 2001.

Comentarii

Ultimă oră