Sari la conținut

Schimbările climatice ne vor aduce catastrofe naturale

schimbarile-climatice-ne-vor-aduce-catastrofe-naturale-

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford relevă o creştere de două ori mai mare a temperaturii pe care experţii o consideră ca limită sigură.


Potrivit oamenilor de ştiinţă, temperatura va fi cu 4 grade mai ridicată decât cea înregistrată înainte de Revoluţia industrială, dacă se are în vedere creşterea din ultimii zece ani, mai mare cu două grade decât pragul care ar garanta stabilitatea climatică a planetei, notează marţi ziarul El Pais, citat de agerpres.ro.

Echipa de cercetători internaţionali ai Universităţii Oxford asigură că această situaţie va genera catastrofe naturale în zone extinse ale planetei, provocând secete, furtuni, inundaţii şi valuri de căldură, cu efecte drastice asupra producţiei agricole şi cu urmări secundare precum o migraţie masivă. Cei sceptici faţă de schimbarea climatică notează că cea mai înaltă medie anuală de temperatură din istorie s-a înregistrat 1998 şi că încălzirea globală s-a oprit. Studiul, publicat de Nature Geoscience, menţionează că este nevoie de „o pauză” pentru a putea sugera că planeta nu se încălzeşte în ritm accelerat.

• Cel mai călduros deceniu al planetei

Alexander Otto, de la Universitatea din Oxford şi autor al studiului, a declarat ziarului The Guardian că există mulţi factori ai schimbării climatice care nu se pot include în modelele cu care operează climatologii. Potrivit expertului, o mare pare a încălzirii recente a fost absorbită de oceane, dar ea nu va întârzia să revină în atmosferă, expansiunea termică a oceanelor fiind unul din factorii principali care stau la originea creşterii nivelului mărilor.

În 1998 s-a înregistrat cea mai înaltă medie a temperaturii globale anuale de când există registre pentru a evalua efectele fenomenului „El Nino”, sistemul climatic din sudul Pacificului bazat pe uragane şi temperaturi ridicate, combinate cu cele ale fenomenului La Nina, care sunt mai blânde.De atunci, temperatura suprafeţei terestre a indicat o tendinţă clară de creştere peste medie şi pe termen lung - cel mai călduros deceniu al planetei s-a înregistrat după 1998 - cu toate că scepticii asigură că faptul că nu s-a mai atins temperatura maximă din acel an indică o stopare a încălzirii globale. În ultimul deceniu Terra a continuat să se încălzească, dar încălzirea s-a înregistrat mai mult la suprafaţa oceanelor, decât în cea terestră.

Comentarii

Ultimă oră