Sari la conținut
update2-scoala-in-siguranta

Mediul familial este cel în care se formează personalitatea şi comportamentul unui copil, educaţia acestuia pornind cu primele sfaturi ale părinţilor.
Indiferent de locul unde se află , copiii şi tinerii sunt categorii de persoane cu un risc victimal crescut din cauza capacităţii reduse de anticipare a pericolului precum și a naivităţii, la presiunea anturajului aderând la grupuri cu preocupări infracționale.


Tocmai de aceea părinții sunt responsabili să-i învețe pe aceştia cum să evite anumite situaţii care îi pot transforma în victime şi ce anume pot să facă dacă totuşi se întamplă astfel de lucruri. În acest sens, părinții trebuie să le acorde copiilor mai multă atenţie, să le devină prieteni şi nu în ultimul rând, să-i învețe să discearnă între bine şi rău, pentru a-i feri de neplăceri atât în timpul şcolii cât şi în timpul liber.


Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în şcoli şi în zona unităţilor şcolare reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, care recomandă părinților:


1. Să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice şi să cunoască situația şcolară a copiilor;
2. Să se preocupe de modul în care copiii își petrec timpul liber și să îi implice pe aceștia în activități extrașcolare care să le dezvolte un compotament prosocial: activități sportive, voluntariat etc, astfel încât să se evite intrarea copiilor sau adolescenţilor în anturaje nepotrivite şi desfăşurarea de activităţi la limita legii;
3. Să încurajeze copiii în abordarea unui comportament responsabil, atât în viața reală cât și în cea virtuală;
4. Să imprime copiilor o atitudine pozitivă față de lege și autoritate, și să explice acestora că rolul normelor sociale este de protecție a cetățenilor și nu de pedeapsă.

----------

UPDATE:

În data de 22.09.2017 începând cu ora 17.00, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, Asociația ”Bebe Rostogol” și Asociația ”Happy Moms” Brașov la Coresi Shopping Resort organizează o acțiune ce face parte din Campania ”Școala în siguranță” derulată la nivel național de Poliția Română.


Urmând anumite indicii ale organizatorilor, părinții alături de copii și bunici vor participa la un concurs (”Chansing quizzes”) ce presupune o vânătoare de întrebări pe teme de prevenire a victimizării și implicării in fapte antisociale.


Campania ”Școala în siguranță” își propune prin această activitate implicarea părinților și copiilor în activități interactive și oferirea unor soluții alternative la problemele cu care aceștia se confruntă zilnic, atât în mediul școlar cât și în afara acestuia.


Întrecerea se va finaliza cu premii pentru toți participanții.

----------

UPDATE:

Activitățile din campania derulată la nivel național ”Școala în siguranță” ce are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor aflați la debutul anului școlar în vederea reducerii riscului de victimizare și de implicare în fapte antisociale continuă și în săptămâna 18-22.09.2017.


În perioada 19.09-20.09.2017 polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității-IPJ Brașov au desfășurat activități informativ-preventive în cadrul Școlilor Gimnaziale nr 25 și nr 30, împreună cu CJRAE și ISJ Brașov.

Prezentarea a avut un caracter interactiv și s-a axat pe prevenirea victimizării minorilor, prin abordarea unor subiecte ca: gestionarea nonviolentă a conflictelor, prevenirea implicării în fapte antisociale (furturi, tâlhării), prevenirea dispariţiilor de copii, siguranţa pe internet, siguranţa rutieră.

La întâlnire au participat 226 minori din clasele III-IV si 9 cadre didactice.

Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, recomandăm elevilor:
 Nu vă lăudaţi cu banii, bunurile sau valorile pe care le aveţi asupra voastră sau în locuinţă;


 Alegeţi cu grijă traseele pe care vă deplasaţi, evitaţi parcurile, străzile pustii, terenurile virane; pe cât posibil, nu circulaţi prin locuri slab iluminate şi la ore târzii;


 Evitaţi să purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile;

 În mijloacele de transport, nu purtaţi rucsacul sau ghiozdanul în spate, ci în faţă, protejat cu mâna;


 La ieşirea de la şcoală, nu rămâneţi mai mult timp în zona din jurul şcolii, unde se adună elevii mai mari; nu scoateţi telefonul mobil sau bani în zona din faţa şcolii, mai ales dacă observaţi grupuri de tineri gălăgioşi, agresivi;


 În cazul în care vă simţiţi în pericol, strigaţi, alertaţi persoanele din jur; strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.

----------

UPDATE:

Activitățile din campania derulată la nivel național ”Școala în siguranță” ce are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor aflați la debutul anului școlar în vederea reducerii riscului de victimizare și de implicare în fapte antisociale continuă și în săptămâna 18-22.09.2017.


În data de 18.09.2017 polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității-IPJ Brașov au desfășurat activități informativ-preventive în cadrul Liceului de Muzică ”Tudor Ciortea ” Brașov, împreună cu CJRAE și ISJ Brașov, ocazie cu care a fost invitată mass-media locală.

Prezentarea a avut un caracter interactiv și s-a axat pe prevenirea victimizării minorilor, prin abordarea unor subiecte ca: gestionarea nonviolentă
a conflictelor, prevenirea implicării în fapte antisociale (furturi, tâlhării), prevenirea dispariţiilor de copii, siguranţa pe internet, siguranţa rutieră. La întâlnire au participat 104 minori din clasele II-IV si 7 cadre didactice.


Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, recomandăm elevilor:
 Ai grijă să nu distrugi mobilierul școlii (bancă, scaun, dulapuri). Aici îți petreci o bună parte din zi și meriți să înveți într-o școală curată și frumoasă!


 Păstrează în bună stare obiectele din clasă: nu trânti ușa de la intrare şi nu forța încuietoarea sau clanța, manevrează cu atenţie ferestrele şi sistemul de închidere al acestora, folosește cu grijă echipamentele electronice şi din laboratoare, pentru a nu provoca vreo defecțiune!


 În pauze, nu participa la jocuri periculoase, la agresarea verbală sau fizică a unor copii! Ţine-te departe de cei care inițiază astfel de acțiuni, sfătuiește-i să înceteze şi anunț-o pe învăţătoare dacă nu se potolesc!


 Sprijină-i pe noii colegi sau pe cei mai timizi şi dă dovadă de toleranţă faţă de cei din jurul tău. Te vei simți tu însuți mai bine şi vei fi apreciat de toată lumea pentru colegialitatea ta!

----------

Siguranța în mediul online reprezintă un domeniu prioritar pentru Poliția Română, cu impact deosebit în rândul copiilor și tinerilor.


Internetul face parte din lumea copiilor de la vârste tot mai mici, însă de cele mai multe ori nici ei și nici părinții nu sunt conștienți de pericolele ce se pot ascunde în lumea virtuală.


Iată câteva recomandări utile părinţilor, tinerilor şi copiilor pentru siguranţa on-line:

În atenţia părinţilor!
 Descoperiţi împreună Internetul! Comunicaţi deschis copiilor avantajele şi dezavantajele lui. Stabiliți împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program de folosire a computerului. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect.


 O soluție pentru protejarea copilului în timpul utilizării internetului și controlul activității acestuia pe calculator sau pe dispozitivele mobile și internet o reprezintă pogramele de filtrare a continutului web și control parental.


 Învăţaţi copiii prima regulă a navigatului pe Internet - să rămână cât mai anonimi posibil. Aceasta înseamnă să nu facă publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit) sau să posteze fotografii. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva lor.


 Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil.


 Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală.


În atenţia copiilor şi tinerilor!
 Alegeţi o parolă puternică şi n-o spuneţi nimănui. Parolele sunt ca şi cheile de la casă, nu le daţi nimănui, nici măcar prietenilor.

 Fiţi selectivi în legătură cu persoanele pe care le adăugaţi ca prieteni. Ţineţi minte că atunci când adăugaţi pe cineva ca prieten, el vă poate vedea toate datele personale.


 Nu accesați jocuri pe rețele de socializare care vă impun să treceți anumite ”etape” care vă pun siguranța personală sau viața în pericol.


 Asiguraţi-vă că ceea ce postaţi vă reprezintă. Nu postaţi poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.


 Nu tot ce vedeţi sau citiţi pe internet este adevărat sau potrivit vârstei voastre. Aveţi mare grijă să intraţi pe site-uri sigure şi să verificaţi cu părinţii informaţiile citite.


 Nu răspundeţi mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blocaţi persoana care le transmite şi informaţi părinţii.

 Verificaţi şi reverificaţi identitatea partenerilor de chat înainte de a le furniza informaţii personale.

 Nu daţi date cu caracter personal, fotografii cu voi şi nu vă expuneţi la webcam persoanelor pe care le întâlniţi în mediul online.

 Utilizaţi cu atenţie reţele de socializare electronice, Facebook, Messenger etc. Acestea sunt principalele surse de racolare utilizate de infractori.

Comentarii

Ultimă oră