Sari la conținut

Mihai Pascu, preşedintele asociaţiei de părinţi Ioan Popazu a  Colegiului Andrei Şaguna, a trimis o scrisoare mitropolitului Laurenţiu  Streza pentru a-l convinge să renunţe la ideea transformării liceului  Şaguna, în seminar teologic.


Înalt Prea Sfinţia Voastră,

Am aşteptat să treacă Sărbătoarea Înălţării Domnului înainte de a vă   trimite această scrisoare pentru a respecta nişte valori morale ale   creştinilor şi am încercat să îmi temperez impulsurile subiective ale   unui om simplu ce sunt, dar care încearcă să lupte pentru valorile   româneşti într-o societate cu probleme din ce în ce mai mari.


Vă adresez aceste rânduri în numele părinţilor elevilor din   Colegiului Naţional ”Andrei Şaguna” reuniţi într-o asociaţie ce poartă   numele unui membru marcant al bisericii ortodoxe, protopopul Ioan   Popazu, ctitor al primului gimnaziu braşovean. Dar mai mult decât atât,   vă scriu în calitate de ŞAGUNIST, adică absolvent al acestei   prestigioase instituţii de învăţământ şi om care încearcă să urmeze în   conduita de zi cu zi felul de a fi şi de a gândi al şaguniştilor.


Am fost surprins când am citit adresa cu numărul 303/05.02.2010 emisă   de către cabinetul dumneavoastră către conducerea Colegiului Naţional   ”Andrei Şaguna”, prin care aţi solicitat primirea în cadrul colegiului a   Seminarului Teologic din Braşov. Suprinderea mea s-a transformat în   teamă atunci când am aflat de la Primarul Municipiului Braşov că   Mitropolia Ardealului prin Biserica ”Sfântul Nicolae” din Braşov a   revendicat imobilul în care funcţionează de 160 de ani Colegiul Naţional   ”Andrei Şaguna”. Şi am aflat ulterior că acest demers l-aţi început cu   mulţi ani în urmă.

Am considerat că în acest context se impune să discut în cadru formal   cu membrii asociaţiei de părinţi ”Ioan Popazu” şi am convocat o  adunare  formală în data de 12 mai a.c. În baza mandatului acordat în   unanimitate de către părinţii elevilor şagunişti vă transmit opinia   noastră faţă de solicitările Mitropoliei Ardealului în ceea ce priveşte   retrocedarea Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”:


Acum 160 de ani, braşovenii au donat fondurile necesare construirii   unui gimnaziu în care copiii lor să poată învăţa în limba română. În   acele vremuri tulburi în care puteri străine conduceau Ardealul,   construcţia unui gimnaziu românesc ar fi fost imposibilă fără o   susţinere puternică a bisericii ortodoxe. Protopopul Ioan Popazu a fost   cel care a obţinut acordul de construire al gimnaziului iar  Mitropolitul  Andrei Şaguna a pus piatra de temelie a acestui lăcaş de  cult în care  au învăţat şi s-au format oameni de vază ai societăţii  româneşti. De la  începuturi şi până astăzi în Colegiul ”Andrei Şaguna”,  instituţie  construită din banii braşovenilor, învăţământul a fost  exclusiv laic şi  niciodată învăţământul vocaţional, precum cel al unui  seminar teologic  nu a fost suprapus aici. Nici măcar în timpul  întemeietorilor acestui  colegiu.


Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” nu este un simplu colegiu românesc   funcţionând într-o banală clădire undeva în România. „Şaguna” este de   160 de ani un simbol al românismului, al culturii şi al învăţământului   românesc. În acest lăcaş de învăţământ laic s-au şcolit 156 de generaţii   de şagunişti care au contribuit la dezvoltarea şi modernizarea  României  şi a multor alte ţări. Şaguna a dat României 49 de  academicieni şi se  mândreşte cu nume precum Alexandru Lapedatu, Andrei  Bârseanu,  Ciprian  Porumbescu, Dumitru Stăniloae, Gavriil Munteanu,  Gheorghe Dima, Ioan  Meşota, Lucian Blaga, Octavian Goga, Sextil  Puşcariu, Titu Maiorescu,  Vasile Goldiş şi multe alte personalităţi  marcante ale societăţii  româneşti. Acest colegiu a avut întotdeauna un  învăţământ laic, de mare  calitate, care a făcut din Şaguna un „brand”  recunoscut la nivel  naţional şi internaţional. Să fii „şagunist”  înseamnă, pentru toţi cei  care sunt îndreptăţiţi să poarte această  titulatură, onoare şi mândrie,  având în vedere trecutul acestui  colegiu. Să fii „şagunist” a devenit un  fel anume de a te raporta în  societate şi un mod de a-ţi asuma o  conduită în rândul semenilor tăi.  În fine, pentru noi, mii de şagunişti  din România şi din diaspora ,  colegiul „Andrei Şaguna” înseamnă enorm,  şi nu putem rămâne indiferenţi  faţă de potenţiale schimbări ale  statutului colegiului.


Teologic este o formă de învăţământ vocaţional care   presupune o serie de rigori specifice unui seminar teologic. Totodată,   în Braşov, Seminarul Teologic ce a funcţionat până în prezent în   clădirea fostei şcoli generale nr. 1 are 4 clase subdimensionate, lucru   ce dovedeşte interesul scăzut pentru această formă de învâţământ.   Colegiul „Andrei Şaguna” face în prezent eforturi deosebite pentru a   asigura spaţiul necesar numărului de elevi şagunişti, astfel încât este   imposibilă alocarea unor spaţii Seminarului Teologic. Majoritatea   cadrelor didactice au semnalat faptul că o comasare a celor două forme   de învăţământ nu este benefică nici uneia din părţi, având în vedere   canoanele şi tipicul unui seminar Teologic.


În consecinţă Asociaţia de părinţi ”Ioan Popazu” nu va susţine   comasarea Seminarului Teologic cu actuala formă de învăţământ din   Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”.


În al doilea rând trebuie să va aduc la cunoştinţă că Biserica   ”Sfântul Nicolae” s- dovedit a fi un foarte slab adminstrator al   Muzeului Primei Şcoli Româneşti al cărui proprietar este. În această   iarnă părintele Olteanu, administratorul muzeului a făcut în numeroase   rânduri apel la sponsorizări pentru plata gazului necesar încălzirii   muzeului reclamând faptul că proprietarul, respectiv Biserica ”Sfântul   Nicolae”, nu are fonduri pentru achitarea costurilor utilităţilor. În   anii trecuţi poliţia a făcut eforturi deosebite pentru a recupera   bunurile de patrimoniu furate din muzeu pentru că proprietarul muzeului   nu a avut fonduri pentru a asigura un sistem de pază adecvat. În   consecinţă, îmi pun întrebarea firească: dacă pentru a administra muzeul   care simbolizează începutul învăţământului românesc şi a asigura   condiţiile de păstrarea a unuri bunuri de patrimoniu de valoare   incomensurabilă, Biserica ”Sfântul Nicolae” şi Mitropolia Ardealului nu   găsesc fonduri, cum se va putea administra şi se vor plăti utilităţile   pentru spaţiul mult mai mare în care funcţionează Colegiul ”Andrei   Şaguna”, imobil pe care îl revendicaţi?


cetăţean al Braşovului, vă implor şi sper şi sper că nu veţi   reacţiona ca Biserica Evanghelică şi Biserica Catolică, care au   revendicat clădirile din Braşov ce le aparţineau şi apoi au solicitat   chirii exorbitante Primăriei Braşov. Sunt perfect de acord cu pretenţia   acestor culte a intra în posesia unor bunuri ce le-au fost luate de   către regimul comunist. Dar acei comunişti care au comis aceste abuzuri   sunt morţi de mult, şi generaţia mea şi a celor de vârste apropriate   mie, plătesc din impozitele plătite aceste greşeli. În acest mod,   Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov plătesc din banii   contribuabililor braşoveni chirii celor două culte în loc să investească   aceşti bani în infrastructura atât de necesară braşovenilor şi vitală   redresării economiei braşovene. Chiar în aceste zile Biserica   Evanghelică a solicitat administraţiei judeţene să cumpere Maternitatea   Braşov şi să plătească chirii exorbitante pentru spaţii în care   funcţionează Direcţia de Protecţie a Copilului.


Juriştii vor spune că aceste pretenţii sunt justificate, dar eu ca   simplu cetăţean al Braşovului covârşit de această recesiune economică,   consider că pretenţiile acestor culte sunt cel puţin imorale.


Mizez pe înţelepciunea şi dragostea dumneavoastră în calitate de   reprezentant în acest judeţ a cultului majoritar. Spre că nu vă veţi   lăsa influenţat de exemplele Bisericii Evanghelice şi după ce veţi   deveni proprietari ai Colegiului Şaguna nu veţi solicita comunităţii   braşovene să dea din bugetul infim al oraşului chirie pentru acest lăcaş   de învăţământ. Sunt convins că veţi sprijini în mod creştineşte   comunitatea în care religia ortodoxă pe care o reprezentaţi este   majoritară şi veţi lua decizia creştinească de ajutorare a semenilor   braşoveni.


Am avut ocazia să vă cunosc, şi sunt convins că aveţi puterea şi   înţelepciunea să luaţi în considerare aceste preocupări ale unor oameni   care nu doresc alteceva decât ca acest simbol al românismului în  Ardeal,  care este colegiul Şaguna, să nu fie alterat şi copiii noştri  să poată  avea condiţii mai bune de învăţat.

Vă asigur de întreaga noastră consideraţie, şi fiind un om care crede   cu putere în Dumnezeu, vă spun un creştineşte şi sincer ”Doamne  ajută!”

Mihai Pascu

Preşedinte al Asociaţiei de Părinţi ”Ioan Popazu”

Comentarii

Ultimă oră