Sari la conținut
scumpiri-de-la-1-ianuarie

Românii vor plăti din acest an mai mult pentru curentul electric, pentru RCA şi pentru benzină, în timp ce la gaze naturale nu vor exista scumpiri pentru populaţie. De asemenea cresc și amenzile rutiere. În schimb, taxele locale rămân la același nivel în municipiul Brașov, potrivit unei hotărâri luate în ultima şedinţă din 2014 de consilierii locali.

Facturile la electricitate plătite de populaţie vor fi mai mari cu 0,26% din 2015. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora. Cât priveşte preţul gazelor naturale, populaţia nu va plăti mai mult din acest an. În schimb, unele firme ar putea plăti preţuri mai mari la gaze naturale, iar ca urmare vom avea măriri de preţuri la unele alimente.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi, din acest an, cu 15-30%. Explicaţia este că societăţile de asigurări nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Un alt produs care se va scumpi, în cursul acestui an, este benzina. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat, la începutul lunii noiembrie, că preţurile la tutun şi alcool vor scădea anul acesta, întrucât a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozează o ieftinire medie de 0,1%, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%. Prognoza BNR indică o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei, cel mai probabil pe o estimare de creştere a preţului al petrolului.

Creşterea salariului minim de la 1 ianuarie va avea ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. Astfel, începând cu 1 ianuarie, cea mai mică amendă va creşte de la 180 de lei la 195 de lei, odată cu majorarea salariului minim la 975 de lei. Cea mai mare amendă va fi 9750 de lei.

Comentarii

Ultimă oră