Sari la conținut
se-implinesc-25-de-ani-de-navigare-pe-internet

Sărbătorim astăzi 25 de ani de când putem accesa Internetul! La mulţi ani, WWW!

La 23 august 1991, reţeaua globală de calculatoare, cunoscută sub prescurtarea W.W.W. ( World Wide Web) , creată de savanţii institului CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) din Elveţia , a devenit accesibilă publicului larg. Astfel s-au pus pus bazele revoluţiei digitale şi epocii informaţiei. Se consideră că cel care s-a ocupat de proiectarea şi lansarea sa este programatorul englez Tim Berners-Lee.

La 23 august 1991, reţeaua WWW a devenit accesibilă publicului.

Internetul şi World Wide Web nu reprezintă acelaşi lucru. Internetul a fost prima oară conectat în 1969 şi se referă la reţeaua care transmite informaţia între noduri. World Wide Web se referă la spaţiul acestei reţele, unde informaţia, precum paginile web şi documentele, sunt stocate. Pe 23 august sărbătorim 25 de ani de "Navigare pe Internet".

ONU a stabilit că accesul la internet este un drept uman de bază, condamnând totodată ţările care împiedică accesul liber la internet al cetăţenilor.


  Printre ţările care care de-a lungul timpului s-au opus într-un fel sau altul raspândirii şi popularităţii internetului se numără Rusia, China, Arabia Saudită, Africa de Sud, Indonezia şi India. De cealaltă parte a baricadei au stat 70 de ţări, care au susţinut folosirea lui pe scară largă.

Documentul ONU subliniază faptul că accesul liber la internet le permite cetăţenilor să aibă parte de o educaţie accesibilă şi susţine dezvoltarea economică.

Însă concret, potrivit statisticilor mai puţin de jumătate dintre oamenii de pe planetă au acces la internet.


  S-a estimat că la începutul acestui an, numărul persoanelor care au acces la internet a ajuns la 3,2 miliarde, iar numărul acestora a crescut în ultimii zece ani cu 200-300 milioane pe an. Totuşi, sunt încă aproximativ 4,1 miliarde de oameni care nu au acces la acest serviciu.


  Accesul la internet cel mai mare este în America de Nord și în Europa. Cel mai ridicat procent (96%) al gospodăriilor cu acces la internet, a fost înregistrat în Luxemburg și în Olanda. Din rândul statelor membre UE, cel mai scăzut procent privind accesul la internet a fost înregistrat în Bulgaria: 57 %.

România este una din țările cu cea mai mare viteză de internet de lume și prima din Europa. Cu toate acestea, numărul gospodăriilor cu acces la internet este cu doar câteva procente mai mare decât cel la Bulgariei.

Potrivit studiilor în prezent , 70% din populația orașelor și 44% din cea a satelor din România utilizează internetul. La nivel național sunt 8,8 milioane de utilizatori, dintre care 6,5 milioane aceeseaza paginile de internet în fiecare zi.

Comentarii

Ultimă oră