Sari la conținut

Conducerea Penitenciarului Codlea a aprobat anul trecut 239 de vizite intime pentru deţinuţii, dintre care 23 cu durata de 48 de ore, pentru proaspeţi însurăţei, restul fiind de două ore. Asta înseamnă că penitenciarul a rezervat pentru relaţiile intime un total de 1536 de ore. În 2009, persoanele private de libertate au întreţinut numai 380 de „întâlniri oficiale”.

Cerinţă UE. Dreptul la vizita intimă a persoanelor custodiate în penitenciare a apărut în România din 2007, o dată cu intrarea în vigoare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, act normativ ce armonizează legislaţia românească cu cea europeană. Conducerea Penitenciarului Codlea s-a conformat cerinţelor UE şi a amenajat o „cameră matrimonială", unde cei care se căsătoresc în timpul detenţiei pot petrece 48 de ore, continuu sau împărţit în două perioade egale.

Cine are acces în „camera de sex”. În această cameră au acces şi ceilalţi deţinuţi care sunt căsătoriţi cu acte în regulă sau au o relaţie de concubinaj, legalizată drept „uniune consensuală” la notar ori măcar certificată prin vizite constante cu şase luni înainte. Pentru a beneficia de o întâlnire intimă, deţinuţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu fie cercetaţi în alte dosare penale, să nu fi primit sancţiuni în penitenciar şi să participe la activităţi educative sau productive.

Două ore pe trimestru. Camera matrimonială este dotată cu baie, televizor şi toate celelalte accesorii specifice uneia de hotel. Penitenciarul le oferă gratuit prezervative şi consultaţii medicale deţinuţilor care vor să utilizeze camera conjugală. Din nefericire, însă, deţinuţii nu pot sta în „camera de sex” decât două ore, şi asta numai o dată pe trimestru. Excepţie fac cei proaspăt însuraţi care au voie 48 de ore.

Statistică intimă. Dacă în primul an, au fost aprobate 302 vizite intime, dintre care 32 pentru cupluri proaspăt căsătorite, în 2008 s-a ajuns la 381 de "întâlniri", dintre care 24 de 48 de ore, pentru însurăţei. În 2009, numărul de vizite intime a fost aproape egal, 381, dintre care 14 pentru căsătorie, dar doar 10 cu durata de 48 de ore. În 2010, s-au înregistrat 23 de căsătorii, iar în total, conducerea Penitenciarului Codlea a aprobat 239 de vizite intime.

Comentarii

Ultimă oră