Cea de-a patra ediţie a „Turneului naţional de bike polo” va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 12-14 mai 2017 şi va reuni peste zece echipe din mai multe judeţe ale ţării.

   Primele două clasate se vor califica la Campionatul European ce va avea loc în luna august la Perpignan, în Franţa.

 „Aşteptăm în jur de zece echipe din Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Oradea şi Cluj, dar vor veni şi jucători individuali din Ungaria, Franţa şi Turcia. Vom juca pentru calificarea la Campionatul European ce va avea loc în luna august la Perpignan, în Franţa. Practic, echipele clasate pe locurile unu şi doi vor primi ca premiu participarea la Europene şi o surpriză. Până acum, în România au avut loc patru ediţii ale Campionatului Naţional de bike polo, prima la Ploieşti, iar următoarele trei la Sfântu Gheorghe”, a declarat Alexandru Trandafira, unul dintre principalii organizatori.

    Bike polo este un sport relativ nou, apărut la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, fiind jucat de câţiva curieri pe biciclete care se plictiseau între două livrări.

 În România, primele echipe au apărut în 2011 la Oradea și Târgu Mureș, iar apoi la București și Sfântu Gheorghe, iar comunitatea este una în creştere, deşi acest sport nu este recunoscut oficial.

  Practic e un joc destul de simplu, care se joacă similar cu polo pe cai, dar are și influențe din hochei. În schimb pe bicicletă cere mai multa abilitate din punctul de vedere al echilibrului şi coordonării. Se joacă trei la trei pe ciment, pe un teren de 40 pe 20 de metri. O partidă normală durează 10 minute sau 5 goluri în poarta echipei adverse.

  Bike polo se poate juca pe orice fel de bicicletă, dar recomandabil este să fie cât mai ușoară, fără accesorii, cu o singură viteză, frână bună și cu centrul de greutate pe spate. Crosele sunt simple, iar mingea nu trebuie să fie elastică și nici foarte ușoară.

 Terenul ideal pentru bike polo este neted, fără gropi, rugozități sau alte obstacole, iar porțile trebuie să aibă cel mult lungimea unei biciclete. Contactele sunt permise doar corp la corp, bicicletă la bicicletă, crosă la crosă, iar atingerea pământului cu piciorul se penalizează.

  Competiţia va avea loc în curtea Extensiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai, iar intrarea spectatorilor este gratuită.