Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Aspirina, în doze mici, poate salva viaţa

sfatul-cardiologului-aspirina-in-doze-mici-poate-salva-viata

Aspirina este cel mai utilizat medicament în prevenţia bolilor cardiovasculare, eficiența ei fiind dovedită în numeroase studii clinice de-a lungul timpului. Cercetările în ceea ce priveşte efectul aspirinei au demonstrat o reducere a riscului accidentelor vasculare şi un beneficiu uriaş în prevenţia primară a infarctului miocardic non fatal, având efecte reduse însă în ceea ce priveşte prevenţia evenimentelor vasculare fatale.

Dr. Costică Baba, medic specialist cardiolog, medic primar internist la Clinicco Braşov, spune “o analiză făcută în urma a 16 studii clinice de prevenţie secundară la pacienţii cu infarct miocardic vechi, accident vascular sau atac ischemic tranzitor a demonstrat că aspirina în doze mici este eficientă în reducerea cu o cincime a complicaţiilor evenimentelor cardiovasculare. Acest lucru înseamnă, în cifre, o reducere cu aproximativ 10 – 20 de cazuri la 1000 de pacienţi care au suferit evenimente cardiovasculare non-fatale. Deşi aspirina creşte riscul sângerărilor extracraniene, în special cele digestive, complicaţiile produse de administrarea în doze mici sunt reduse, depinzând de vârstă şi de sex.”

În cel mai recent studiu care dovedeşte beneficiile aspirinei, experţii susţin că o doză zilnică de aspirina, timp de 10 ani, ar putea fi cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a reduce rata cancerului, după renunţarea la fumat şi scăderea în greutate. Aşadar, beneficiile aspirinei, atât în prevenţia bolilor cardiovasculare, cât şi în prevenţia cancerului, sunt susţinute de anumiţi specialişti în domeniu, care, în funcţie de factorii de risc şi de istoricul pacienţilor, pot recomandă aspirina în prevenirea bolilor cardiovasculare, în lipsa unor concluzii concrete ale studiilor de specialitate. Bineînţeles, această recomandare se face individual, doar de către medicul specialist, după o analiză completă a stării de sănătate a pacientului, cu atât mai mult cu cât, în urmă unor studii, întreruperea administrării de doze mici de aspirina a fost asociată cu o creştere de 40% a riscului relativ de accident vascular cerebral şi infarct miocardic, în comparaţie cu continuarea terapiei.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră