Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Renunțarea la fumat ne salvează sănătatea

sfatul-cardiologului-renuntarea-la-fumat-ne-salveaza-sanatatea

Consumul cronic de tutun devine în ultima perioadă o problemă tot mai serioasă de sănătate publică.  Medicii spun că peste 80% dintre persoanele care consumă tutun timp de 10 ani, minimum 10 ţigarete zilnic, au riscul de a dezvolta o formă de afecţiune respiratorie cronică, iar ceilalţi 20% pot dezvolta o formă de afecţiune cardiovasculară. Renunţatul la fumat aduce avantaje incontestabile.

Dr. Mihai Ursu, medic primar  Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov: “Este o prioritate să înțelegem că abandonul fumatului ne salvează sănătatea. Inca din primele 72 de ore din momentul în care se abandoneaza fumatul în organism au loc schimbări semnificative: nivelul valorilor tensiunii arteriale scade, la fel și concentrația de monoxid de carbon din sânge, scade riscul de moarte subită, scade riscul de boli cardiovasculare, se recuperează gustul și mirosul, capacitatea respiratorie se îmbunătățește semnificativ. La 2-3 săptămâni apare o îmbunătățire semnificativa a capacității de efort, iar după 9 luni dispare tusea specifică fumătorului. După numai un an de la abandonul fumatului, riscul de apariție a bolilor cardiovasculare scade la 50% iar riscul de a surveni un  accident vascular cerebral (AVC) devine același ca la un nefumător. După 5 ani de la întreruperea fumatului și riscul de apariție al bolilor cardiovasculare, al infarctului miocardic acut, ajunge la același nivel cu cel al unui nefumător iar riscurile de a dezvolta cancer bucal, laringian, de plămâni și esofag scade semnificativ. Abia după 15 ani de la ultima țigară, riscurile ajung la nivelul celor obișnuite pentru o persoană care nu fumat niciodată.”

Renunțatul la fumat pe termen lung cere multa perseverență, însă. De multe ori este nevoie de tratament farmacologic pentru a reuși (doar 3% dintre cei care încearcă să se lase de fumat reușesc fără acest tratament). Din păcate, statisticile arată că mulți fumători reiau fumatul după circa 6 luni de la renunțare. De obicei, un fumător are 3 până la 5 tentative de a se lăsa de fumat până renunță definitiv. Dacă vă aflați în această situație și aveți nevoie de un plan de tratament medicamentos și susținere pe toată durata tratamentului, consiliere după fumat etc, adresați-vă unui medic.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră