Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Riscul operaţiilor pe cord deschis a scăzut spactaculos

sfatul-cardiologului-riscul-operatiilor-pe-cord-deschis-a-scazut-spactaculos

Majoritatea pacienților cardiaci cu recomandări de chirurgie se sperie de perspectiva operației pe cord deschis. Însăși ideea, vreme de câteva ore, pe masa de operație, inima li se va opri complet, este de neconceput. Adevărul medical este că, în ultimii zece ani, riscul operațiilor pe cord deschis a scăzut spectaculos, în unele cazuri chiar până sub 1%. În același timp, gradul de complexitate al operațiilor a crescut, astfel încât pot fi operați pacienți cu vârste tot mai ridicate, peste 80-85 de ani, lucru care nu era posibil înainte.

Doctorul Narcis Filipescu, șeful secției de chirurgie cardio-vasculară a spitalului de Cardiologie Clinicco Brașov, explică: “chirurgia cardiacă este o chirurgie care a ajuns să fie foarte standardizată. Practic, există patru operații în chirurgia cardiacă sau o combinație a acestor patru tipuri de chirurgie, care se repetă de fiecare dată: este ca o poezie de gesturi pe care am învățat-o de-a lungul anilor și pe care o repetăm la nesfârșit. Așa se explică și rezultatele bune în acest tip de chirurgie”

Cum se oprește inima în timpul operațiilor pe cord deschis și ce se întîmpla cu ea? Doctorul Narcis Filipescu, șeful secției de chirurgie cardio-vasculară a spitalului de Cardiologie Clinicco Brașov: “în timpul operației, se montează aparatul de circulație extracorporeală. Toate operațiile de inimă utilizează acest aparat cord-plămân, o mașinărie destul de complicate, care de fapt susține funcția inimii și plămîn. Avem nevoie de această susținere pentru că noi oprim complet inima, iar acest lucru se realizează prin injectarea unei soluții de cardioplegie cu potasiu, potasiul fiind cel care blochează mușchiul inimii. Cardioplegia – așa cum se numește această operațiune de oprire a inimii se repetă la 20-30 de minute, pentru că, între timp cordul reîncepe să bată. Când terminăm operația propriu-zisă, cordul reîncepe să bată spontan, tocmai pentru că nu se mai injectează această substanță. Imediat după aceea, urmează desprinderea de aparatul de circulație extracorporeală, cât mai lent.”

La Spitalul de cardiologie Clinicco din Brașov, riscul operațiilor pe cord deschis se înscrie în statistica internațională în domeniu. Din 2010, la Clinicco au fost realizate peste 1000 de operații pe cord deschis.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră