Sari la conținut

Sfatul optometristului: Cum ne putem proteja ochii iarna?

sfatul-optometristului-cum-ne-putem-proteja-ochii-iarna-

În timpul iernii tindem să ne îngrijim corpul cu mai multă atenţie, îmbrăcând haine groase sau folosind o mulţime de creme hidratante împotriva pielii uscate. Ceea ce trebuie să ştim însă, este că ochii noştri au de asemenea nevoie de atenţie specială, deoarece ei sunt cei mai expuşi pe tot parcursul sezonului rece.

Deşi temperaturile joase pot face ca soarele să fie mai puţin resimţit pe perioada iernii, protejarea ochilor împotriva soarelui fiind un aspect deosebit de important. De obicei zilele în această perioadă sunt destul de înnorate, dar radiaţiile solare pot fi la fel de dăunătoare asemeni unor zile însorite de vară. Radiaţiile UV penetrează straturile de nori, aşadar este bine să ne protejăm ochii, chiar dacă nu vedem soarele.

În timpul zilelor însorite de iarnă, razele solare sunt reflectate de zapadă sau de gheaţă, iar aceste suprafeţe reflectă cea mai mare cantitate de radiaţie UV. Datorită proprietăţii reflective a zăpezii, mai mult de 85% din radiaţie este transformată în strălucire dăunătoare. Radiaţiile UV sunt principalele cauze ale unor afecţiuni oculare, printre care si cataracta. În cazuri excepţionale, reflecţia soarelui asupra zăpezii poate provoca chiar arsuri oculare, iar simptomele pot aparea si dupa 12 ore de la expunere, acestea constand in ochi înlăcrimaţi, roşeaţă oculară, pleoape umflate, disconfort la lumină puternică.

Cum ne putem proteja ochii?

Arsurile solare se pot vindeca cu tratamentul corespunzător prescris de specialist, dar cel mai bun tratament pentru astfel de afecţiuni este prevenirea lor. Este indicat să purtaţi ochelari de soare care să blocheze 99-100% radiaţia UV, cu lentile polarizate.

Optaţi pentru ochelari care să acopere cât mai bine zona din jurul ochilor, şi care să nu reflecte din lateral radiaţiile. În centrele BestOptic, dispunem de ochelari de soare care să îndeplinească toate condiţiile protejării ochilor, compatibili cu toate gusturile clienţilor noştri.

În timpul iernii un alt disconfort major este senzaţia de uscăciune oculară. Atunci când ochii noştrii sunt uscaţi, avem senzaţie de arsură, de mâncărime sau de corp străin. Ochii uscaţi în timpul iernii sunt cauzaţi de nivelul scăzut de umiditate din mediu, mai ales datorită temperaturii crescute din interiorul locuinţelor sau al birourilor, dar şi datorită temperaturilor scăzute de afară, sau a vântului. Aceste simptome sunt în general mult mai accentuate în cazul purtătorilor de lentile de contact, deoarece lentila de contact are nevoie de hidratarea provenită din lacrimi.

Pentru a vă proteja de uscăciunea oculară din timpul iernii, trebuie să vă asiguraţi că beţi suficientă apă, pentru a vă hidrata ochii, să folosiţi un umidificator de cameră, dar puteţi folosi şi lacrimi artificiale lubrifiante recomandate de specialişti pentru a suplimenta aportul de hidratare necesar.

Un alt aspect foarte important în menţinerea sănătăţii oculare este dieta sănătoasă. Pentru a menţine un tonus bun al ochilor, se recomandă consum frecvent de peşte bogat în omega 3, legume cu frunze verzi, oua, citrice si fructe mov sau migdale.

Optometriştii BestOptic vin in intampinarea dumneavostra cu sfaturi competente ce vă vor ajuta să aveţi ochi frumoşi şi sănătoşi, şi o vedere perfectă chiar şi pe timpul iernii.

Comentarii

Ultimă oră