Sari la conținut

Sfatul optometristului: De unde ne cumpărăm ochelarii?

sfatul-optometristului-de-unde-ne-cumparam-ochelarii

Alegerea ochelarilor de vedere potriviți are un rol foarte important în menținerea sănătății ochilor.

În ultimul timp, în societatea modernă tot mai multe persoane își achiziționează ochelarii de vedere fără a face o vizită la un specialist, fie el oftalmolog sau optometrist.

Achiziționarea ochelarilor ”de-a gata” nu reprezintă o problemă, deoarece aceștia se găsesc la îndemâna oricui în supermarket-uri, benzinării, magazine de cartier, la tarabele din piață sau chiar și în farmacii.

Din comoditate sau datorită prețurilor mici al acestor tip de ochelari, tot mai multe persoane aleg să-și procure ochelarii pe baza unor prescripții vechi sau testînd ochelari gata făcuți citind câteva rânduri pe un ziar.

Purtarea unei perechi de ochelari de acest gen, fără un consult preliminar, poate face mai mult rău decât bine, aceștia cauzând dureri de cap, ochi iritați, amețeală, vedere în ceață și chiar vedere dublă. O altă problemă majoră a ochelarilor gata făcuți este că ei sunt confecționați cu aceeași dioptrie la ambii ochi, majoritatea persoanelor având însă  vedere diferită între ochiul drept și cel stâng, iar distanța dintre centrele optice ale lentilelor este una standard, de cele mai multe ori nepotrivită cu cea a purtătorului.

Distanța pupilară sau interpupilară este distanța dintre centrele celor două pupile exprimată în milimetri care de cele mai multe ori diferă, majoritatea persoanelor având o mică asimetrie între cei doi ochi. Doar în urma unui consult de specialitate se poate determina această distanță interpupilară, iar montarea lentilelor în ramă se va face conform acestei distanțe pupilare a fiecarui pacient. În plus, ochelarii pe care îi găsim de-a gata nu dețin o lentilă conform standardelor, aceste lentile fiind fabricate în serie și având foarte multe aberații optice.

Cu alte cuvinte, pentru a avea ochi sănătoși este obligatoriu ca ochelarii de vedere să fie achizitionați doar în urma unui consult oftalmologic sau optometric și doar din centrele de profil specializate.

Ce presupune consultația de specialitate?

Un control de specialitate poate scoate la iveală nu doar deficiențe de vedere, ci și alte probleme patologice care în timp se pot agrava sau care pot necesita intervenție chirurgicală imediată.

Consultul de specialitate presupune o discuție preliminară, o evaluare a vederii naturale, examinarea fundului de ochi și a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului, depistarea dioptriilor si recomandarea tipului de lentila potrivit fiecărui pacient. Fiecare dintre noi suntem unici, la fel și ochii noștrii, prin urmare soluția perfectă pentru o vedere excelentă sunt ochelarii personalizați în funcție de nevoile noastre.

Personalizarea ochelarilor nu presupune doar alegerea tipului potrivit de lentile, ci și alegerea unei rame care să fie în armonie cu trăsăturile individuale ale fiecăruia. Acest aspect nu se regăsește nicidecum la ochelarii cumpărați de la colțul străzii.

Dacă atunci când ne achiziționăm o nouă pereche de ochelari, rama este importantă atât la partea de aspect dar și la partea de comfort, lentilele ochelarilor influențează patru factori: aspect, comfort, vedere și siguranță.

Best Optic RED Vlahuță

B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: office@best-optic.ro

Best Optic RED Uranus

Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: uranus@best-optic.ro

Best Optic BLUE Centru Civic

Str. B-dul 15 NOIEMBRIE nr.69
Mobil:  +40 787 523 524
E-mail: blue@best-optic.ro

Comentarii

Ultimă oră