Sari la conținut

Sfatul Psihologului: Cum ne poate ajuta un psiholog și când ar trebui să îi cerem ajutorul?

sfatul-psihologului-cum-ne-poate-ajuta-un-psiholog-si-cand-ar-trebui-sa-ii-cerem-ajutorul-

Bun regăsit dragi cititori! Astăzi vom aborda tema “mersului la psiholog” într-o manieră foarte accesibilă tuturor. Încep prin a vă spune că mersul la psiholog nu înseamnă că persoana în cauză este nebună sau că are probleme grave ori că e total nepotrivit să vorbim cu un străin problemele personale. Este firesc că aşa cum mergem la medic pentru că ne doare un picior, la stomatolog când ne doare o măsea, aşa se întâmplă la un moment dat, să simţi nevoia să vorbeşti cu un om care s-ar putea să aibă mai multă experienţă decât dumneavoastră în interpretarea gândurilor, emoţiilor şi comportamentelor. Un psiholog este un specialist care vă ajută să lucraţi împreună la o versiune mai bună a dumneavoastră. El nu va vrea să vă convingă că veţi avea rezultate extraordinare peste noapte sau că vă va “repara” în 2-3 şedinţe, el nu oferă leacuri sau formule miraculoase ci doar vorbiţi, încercaţi împreună să aflaţi sursa problemelor care vă frământă, iar apoi să descoperiţi un mod de a le rezolva şi a le pune în aplicare.

De ce să vii la psiholog? Pentru că e la modă? Avem nevoie? Am auzit că ne poate ajuta!

Adesea oamenii vin la psiholog cu o cerinţă, o nemulţumire, o situaţie de viaţă sau cu dorinţa de a se descoperi, de a se cunoaşte mai bine şi de a-şi valorifica potenţialul. Prin întrebări puse corect psihologul ajută clientul să îşi dea seama ce este important pentru el,  asistând clientul până acesta devine capabil să îşi înfrunte singur problemele. Vestea bună este că având ajutorul psihologului, clientul vă ajunge să îşi înfrunte temerile, problemele de care fugea altădată.

Ce poti vorbi cu psihologul?

Cu psihologul puteţi vorbi despre orice: despre o carte, un film, un vis, despre familie, despre copii, prieteni, relaţii, orice. Aşadar psihologul este un om căruia îi spui tot felul de probleme şi gânduri care-ţi trec prin cap, iar el încearcă să te ajute să-ţi pui întrebările corect. Psihologul nu vă va da soluţii şi s-ar putea ca de la psiholog să plecaţi cu mai multe întrebări decît aţi avut la început. El va incearca să interpreteze corect anumite gânduri pe care le au clienţii săi şi să îi facă pe aceştia să vadă, să înţeleagă care e sursa gândurilor lor şi să găsească împreună soluţii. Relaţia benefică cu psihologul este cea în care clientul are sentimentul că: psihologul este cu adevărat interesat de problemele sale, nimeni nu va afla ceea ce se discută în cabinet, clientul îşi poate exprima sentimentele (plâns, supărare, bucurie) în siguranţă, este acceptat ca fiind o persoană cu puncte tari şi slabe, fără să fie judecat, etichetat. Clientul beneficiază de ajutor şi suport într-un cadru de respect, încredere şi cooperare, el este ajutat să se descopere că persoană unică şi valoroasă. În concluzie vă recomand să încercaţi măcar o dată în viaţă o întâlnire cu psihologul.

La psiholog nu veţi găsi răspunsuri la întrebarea: Care este sensul vieţii? Psihologul nu vă va schimba viaţă, ci dumneavoastră o veţi face; dumneavoastră sunteţi cel care face schimbarea, adică 80% din efort vă aparţine.

Numai bine tuturor!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com

Comentarii

Ultimă oră