Sari la conținut
sfatul-psihologului-haina-il-face-pe-om

Îmbrăcămintea constituie un indiciu asupra stării materiale a individului, dar dincolo de aceasta ea are și multiple semnificatii psihologice. Astfel, ea reflectă referințele estetice, gustul celui ce-o poartă, dar în mare măsură și ideea pe care acesta o are despre sine, respectiv cea pe care ar dori ca lumea să creadă despre el.

Principalele aspecte ale îmbrăcăminții au o semnificație psihologică: croiala, îmbinarea culorilor, ordinea, curățenia, concordanța sau discordanța față de stilul ales.


         Culorile prea aprinse, îmbinarile de culori, croiala atipică, precum și tendința exagerată de a fi în pas cu moda, denotă o oarecare superficialitate, o concepție despre lume și viață care pune prea mult preț pe aspectul exterior al oamenilor și lucrurilor, o „frumusețe” dizarmonică.


         Cu siguranță însă, atunci când ținuta este neglijentă, murdară, când nu există preocupări de estetică şi ordine, concluziile de ordin psihologic sunt negative. Așadar, putem vorbi despre o concepție puțin dezvoltată despre lume și viață, lipsă de respect sau chiar atitudine de sfidare a normelor sociale. Susțin ideea că „nu haina îl face pe om", dar la fel de justificat se poate spune că haina îl exprimă pe om, mai mult decât ne dăm seama. Între elementele supuse observației privind cunoașterea însușirilor psihice ale oamenilor nu poate lipsi îmbrăcămintea, însă cu precizarea că concluziile nu trebuie să fie limitative.


         Hainele sunt un mijloc de comunicare, ele pun în evidență personalitatea individului și în mod cert este ca un fel de salut pe care îl adresăm interlocutorului nostru. Când suntem la prima discuție cu o persoană, este indicat să ne alegem cu grijă hainele pe care le îmbrăcăm, deoarece opțiunea pentru o anumită vestimentație ține de al 6-lea simț, cum îl numim noi psihologii.


         Vă propun să alegeți ținute simple dar îngrijite și curate, indiferent de ocazie. Orice ar fi, nu uitați regula de aur a succesului: nu încercați să vă îmbrăcați pentru cei din jur ci îmbrăcați-vă pentru sine!


         Cât privește moda actuală este excesivă, senzuală și lipsită de inocență.


         Stilul vestimentar pe care vi-l propun vizează respectul față de sine, de ceilalți și de situațiile în care ne aflăm la un moment dat.

Este lipsit de substanță să afirmăm că exteriorul nu contează. Să ne imaginăm o tânără care tocmai primește inelul de logodnă învelit neglijent într-o bucată de hârtie pătată. Este un scenariu grăitor asupra faptului că ne formăm o părere despre o persoană privind mai întâi exteriorul (atenția acordată în alegerea vestimentației, curățenia, atitudinea cu care purtăm un veșmânt), pentru că aceste informații le putem obține mai ușor decât povestea vieții cuiva ori descifarea caracterului care implică un timp mai îndelungat.

În concluzie, chiar dacă purtăm o haină ieftină ori una scumpă, contează ca persoana să se cunoască destul de bine, să asorteze exteriorul cu interiorul în mod plăcut, natural și astfel nimic nu va părea forțat.  Vă propun să nu faceți din îmbrăcăminte un scop în sine, să fiți atenți la aspectul exterior, să adecvați ținuta situației, cutumelor, care nu sunt legi, ci mai degrabă reguli de bun simț comun.

Numai bine, pe săptămâna viitoare!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com

Comentarii

Ultimă oră