Sari la conținut

Un maestru bucătar braşovean a reprezentat România la un show gastronomic demonstrativ organizat în capitala Bulgariei.

Au răspuns la întrebările spectatorilor. La „Concepţii 2011”, organizat de Asociaţia Euro-Toques la Grand Hotel Sofia, într-u restaurant de 5 stele, au mai participat şi alţi bucătari-şefi renumiţi, veniţi din 18 ţări membre ale UE. Fiecare dintre cei peste 20 de bucătari au avut la dispoziţie 30 minute pentru a-şi da frâu creativitatăţii culinare. Fiecare a arătat în întregime două reţete originale. Sala extrem de confortabilă şi modernă a hotelului  a fost dotată cu echipament profesional de înaltă clasă. Spectatori au avut o viziune completă a ceea ce s-a întâmplat în bucătărie şi pe scena, urmărind un ecran mare multimedia, care le-a permis să vadă fiecare detaliu şi tehnica de bucătărie. Spectatorii au avut şi posibilitatea să pună întrebări bucătarilor.

Maestru Bucătar la Alpin. Printre artiştii culinari s-a numărat şi braşoveanul Robert Man, maestru bucătar la Hotelul Alpin din Poiana Braşov. Preparatele pe care le-a prezent la Sofia au fost gândite din timp şi realizate cu multă îndemânare. A fost vorba despre un mousse de raci cu file de şalău pe un pat din petale de sfeclă roşie cu un dresing de hrean şi, al doilea preparat, rulouri de file de căprioară barotate în alune de pădure cu musuri din legume. Cele două reţete au fost realizate din produse 100 la sută româneşti. A gătit cele două reţete în aproximativ jumătate de oră, în timp ce toţi ochii şi camerele de filmat erau aţintite asupra lui. Chiar dacă momentele au fost destul de tensionate, a reuşit să explice în permanenţă ceea ce face, conform cerinţelor demonstraţiei de virtuozitate gastronomică.

Acasă îi găteşte soţia. Liviu Robert Man este maestru în arta culinară şi profesor formator. S-a născut în Braşov. Încă din copilarie i-a plăcut să se învartă prin bucătărie, ajutând la gatit. Bunica a fost prima care a observat pasiunea lui pentru bucătărie şi l-a încurajat. Dupa absolvirea bacalaureatului in 1989 s-a angajat în staţiunea Poiana Braşov ca ajutor de bucătar la hotel Alpin. Aici s-a îndrăgostit cu adevarat de arta culinară. „Este vorba, în primul rând de iubire, cam 95 la sută, doar restul e talent”, spune Liviu Man. Este deţinătorul mai multor premii la Campionatul Mondial de gătit în aer liber şi directorul sucursalei Braşov al asociaţiei bucătarilor şi cofetarilor din turism din România. Pentru că, în fiecare zi, la serviciu, petrece 15 ore în bucătărie, acasă îi găteşte soţia.

Produse alimentare de calitate. Preşedintele Euro-Toques România este un alt mare bucătar braşovean, Dumitru Burtea. El l-a însoţit pe mai tânărul său coleg în Bulgaria. „De mai bine de 30 de ani, Asociaţia Euro-Toques, promovează produsele alimentare de calitate şi cu origine sănătoasă, încercând să le salveze, prin folosirea lor în reţeaua de restaurante din locaţii europene, în general, şi în concordanţă cu directivele generale în agricultură, ce respectă şi protecţia consumatorului şi a sănătăţii publice”, spune Burtea.

Comentarii

Ultimă oră