Sari la conținut

Şi-au făcut programare cu şase luni dinainte pentru analize gratuite

Banii jos, sau stat la „coadă” pe listele de aşteptare. Asta este „reţeta” pe care o oferă sistemul de asigurări (aşa-zis) sociale de sănătate pacienţilor braşoveni care au nevoie de analize de laborator, de radiografii, tomografii sau alte investigaţii, pentru ca medicii să le poată pune un diagnostic ori să le evalueze starea de sănătate. Şi anul trecut, furnizorii de servicii medicale paraclinice, adică laboratoarele de analize şi centrele de imagistică, făceau liste de aşteptare, fiindcă banii alocaţi se terminau din primele trei zile ale lunii sau chiar din prima, dar acum banii alocaţi de CASJ sunt şi mai puţini.
17 laboratoare. Teoretic, asiguraţii braşoveni au la dispoziţie 17 laboratoare de analize medicale, trei centre de i- magistică (radiografie, tomografie, rezonanţă magnetică nucleară) şi trei de explorări funcţionale, unde pot fi investigaţi, în ambulatoriu, dar şi fără a plăti deloc sau doar o mică parte din costuri, întrucât respectivii furnizori au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului.
4 zile pe lună, analize gratuite.  Anul trecut, furnizorii de servicii paraclinice au primit 5,55 milioane de lei, o medie de 1,4 milioane de lei pe trimestru, cu care listele de aşteptare, din a patra zi a lunii, au fost la ordinea zilei. Pentru primele trei luni ale lui 2011, în baza actelor adiţionale semnate cu CASJ, au fost alocate 1,1 milioane de lei. Pentru imagistică, anul trecut, s-au alocat 3,5 milioane de lei, o medie de 875.000 de lei pe trimestru. Pentru primul trimestru din 2011, suma alocată se ridică la  715.000 de lei.
Au programări până în iunie. În aceste condiţii, nu e de mirare că unele dintre laboratoare au epuizat toate fondurile pe trimestrul I încă din prima lună şi nu mai fac deloc analize gratuite, iar altele au făcut programări şi pentru luna iunie, deşi deocamdată au acte adiţionale la contractele cu CASJ, valabile pentru trei luni. „Noi nu mai facem liste de aşteptare, poate din trimestrul al doilea, când vom semna contractele pe 2011. Am terminat banii de analize din ianuarie. Fondurile sunt insuficiente, asta e”, spune directorul unui centru de profil.
Caută de colo-colo. Unii dintre cei cărora boala nu le mai permite să aştepte scot din piatră seacă banii necesari şi îşi plătesc investigaţiile. Cei mai mulţi, însă, nu îşi permit şi umblă de la un laborator la altul, în speranţa că vor găsi unul care să le facă gratuit sau compensat analizele. Trimiterea de la medicul de familie este valabilă 30 de zile, oamenii trebuie să şi-o reînnoiască, dar nici aşa nu reuşesc să facă analize decontate de CASJ.  Iar analizele uzuale costă de la 100 de lei în sus, cele speciale 400-500 de lei, la fel ca şi tomografiile şi rezonanţa magnetică nucleară.

Comentarii

Ultimă oră