Sari la conținut

Societatea Ornitologică va amplasa hrănitori pentru păsări în Parcul Tractorul

societatea-ornitologica-va-amplasa-hranitori-pentru-pasari-in-parcul-tractorul

Începând de luni, 27 noiembrie 2017, reprezentanții Societății Ornitologice Române vor monta în Parcul Tractorul cuiburi artificiale, hrănitori pentru păsările sălbatice și panouri informative despre păsările care pot fi întâlnite în parcuri.

Proiectul „România Prin Aripi”, dezvoltat de Societatea Ornitologică Română, a ajuns la al treilea an consecutiv în care ajută păsările cântătoare să supraviețuiască iernilor grele.

Prin acest proiect sunt amplasate hrănitori pentru păsări, care sunt alimentate cu semințe pe timp de iarnă, sunt amplasate cuiburi artificiale și panouri informative în parcurile din cele mai mari orașe. Până anul trecut au fost cuprinse în proiect Bucureștiul, Cluj Napoca, Bistrița și Slănic Moldova.

Însă, în urma câștigării unui grant la concursul „Țara lui Andrei”, Societatea Ornitologică Română poate să ajute păsările din încă zece orașe din România, printre care și Brașovul.

„Anul acesta, motto-ul nostru este – Fără pâine! – ca un semnal de alarmă către oamenii care vor să ajute păsările să treacă de iarnă, dar greșesc și le oferă pâine. Păsările au nevoie de nucă, de semințe, de fructe, nu de alimente procesate. Pâinea le face uneori rău, iar dacă e în cantități prea mari – mucegăiește și ajunge să fie consumată de șobolani. La semințe, însă, vin mai multe specii de păsări, de la vrăbii la pițigoi și ciocănitori, dar și…veverițe”, a explicat managerul proiectului, Valentin Marin.

Echipa Societății Ornitologice Române a demarat deja instalarea de construcții pentru hrănire, cuiburi și panouri. Primele orașe din această nouă serie au fost Baia Mare, Oradea, Craiova, Sinaia – unde deja au fost instalate, iar pe listă se mai află, Sibiu, Brașov, Iași, Tulcea, Constanța, Buzău.

„Lista de orașe nu este aleatorie, reprezintă centre unde avem voluntari care să ne ajute să alimentăm aceste mici cantine pentru păsări. E mai greu în primele zile, până când păsările descoperă resursele de hrană, dar apoi chiar folosesc la maximum aceste hrănitori. Anul trecut, numai în București, păsările au mâncat trei tone de semințe de floarea soarelui”, a mai spus Valentin Marin.

Hrănitorile amplasate de Societatea Ornitologică Română sunt curățate și alimentate de voluntari de toate vârstele.


   (De exemplu, la Oradea, voluntarii sunt elevii de la școala gimnazială „Szacsvay Imre”, în timp ce în parcul Herăstrău din București, o parte dintre hrănitoare sunt deservite voluntar de un pensionar de 70 de ani).

Societatea Ornitologică îi încurajează pe români să hrănească păsările cântătoare, dar nu cu pâine.

   Majoritatea speciilor care vin la hrănitoare sunt păsări insectivore. Ele au nevoie de hrană suplimentară pentru a trece peste sezonul geros, când pot pierde și 33% din masa corporală. Cea mai mare parte din păsările cântătoare sunt insectivore. Mănâncă de la țânțari la omizi vara și primăvara, în toamnă se hrănesc cu fructe, iar iarna au nevoie de semințe.

Cele mai bune alimente pe timp de iarnă pentru păsări sunt miezul de nucă (pițigoi, ciocănitori), semințele de floarea soarelui crude (pițigoi, vrăbii, cinteze, florinți, scatii), fructele (mierle, sturzi). Pițigoii și ciocănitorile nu refuză nici grăsimile animale. O precizare importantă – alimentele trebuie să fie crude, nu prăjite, sărate sau afumate.

Prin acest proiect se încearcă să li se ofere un model celor care doresc sa se implice in activitati de protectia pasarilor si a mediului. În SUA, peste 60% din case și grădini au hrănitori de păsări, iar în Marea Britanie procentul trece de 80.

Comentarii

Ultimă oră