Sari la conținut
solutii-pentru-resuscitarea-cetului-

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a făcut o ofertă municipalităţii braşovene pentru contractarea unui împrumut rambursabil, în vederea modernizării sistemului de distribuţie a energiei termice, scrie newsbv.ro.

În prezent, în Braşov, la sistemul centralizat de termoficare, administrat de societatea Consiliului Local Tetkron, mai sunt racordate puţin peste 12.000 de apartamente, faţă de câteva zeci de mii, înainte de anul 2000.
Pentru ca sistemul să fie profitabil, iar Consiliul Local să nu mai suporte o subvenţie aşa  de mare, care a ajuns şi la 30 de milioane de lei,  ar fi necesar ca numărul abonaţilor să ajungă la 19.000, la finele anului viitor, este de părere viceprimarul Răzvan Popa.
Pentru ca rebranşarea să fie posibilă, este însă nevoie de sisteme noi de distribuţie în scările blocurilor, ceea ce presupune alte costuri ce pot ajunge şi la 40.000 de euro pentru o scara de bloc, dar şi montarea de contoare, astfel ca fiecare abonat să plătească atât cât consumă, iar deconectarea datornicilor să fie posibilă individual.
Autorităţile vor să facă atât aceste lucrări, cât şi cele de înlocuire a vechiului sistem de distribuţie cu bani de la BERD, iar în funcţie de anvergura proiectului, creditul pe care îl va contracta municipalitatea poate ajunge şi la 9 milioane de euro. Viceprimarul Răzvan Popa susţine că ratele pentru acest credit nu vor influenţa preţul gigacaloriei, fiindcă pierderile vor fi reduse în urma modernizării sistemului şi a creşterii numărului de abonaţi, iar, practic, din banii câştigaţi astfel se vor plăti şi ratele la BERD

Comentarii

Ultimă oră