Sari la conținut

Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, unul din trei şomeri din România nu are loc de muncă de mai mult de un an.

Situaţia este similară cu cea din Uniunea Europeană, unde riscul ca un mare număr de persoane să rămână în şomaj peste 12 luni este semnificativ, ceea ce poate duce la majorarea gradului de excludere socială şi sărăcie.

Cu vechime.

În ţara noastră, 32,3% dintre persoanele care în intervalul iulie-septembrie 2009 nu aveau loc de muncă erau şomere timp de peste un an. Dintre acestea, 13,7% erau neangajate pentru o perioadă de 12-17 luni. Ponderea scade la 5,9% pentru intervalul 18-23 de luni, la 10,6% pentru categoria 24-47 de luni şi la 2,1% pentru o perioadă mai mare de doi ani. Studiul menţionează, pentru România, o rată a şomajului de 6,8% pentru al treilea trimestru din 2009 şi 698.900 de persoane în şomaj.

Creşte PIB-ul şi şomajul.

În studiul Eurostat se arată că „efectele crizei asupra pieţei europene se fac încă simţite, cu toate că există speranţa unei reveniri economice, în condiţiile în care Produsul Intern Brut începe să crească din nou". „Având în vedere numărul tot mai redus de oferte de locuri de muncă, riscul de a rămâne neangajat mai mult de un an este real pentru un număr substanţial de persoane. Această situaţie ar putea duce la creşterea gradului de excludere socială şi sărăcie", se mai arată în documentul citat.
21,4 milioane de şomeri în Europa

Creştere în ultimul an.

Potrivit Eurostat, în al treilea trimestru din 2009 numărul şomerilor a urcat la circa 21,4 milioane în cadrul Uniunii, mulţi dintre aceştia pierzându-şi locul de muncă în ultimele 12 luni. În intervalul iulie-septembrie, circa 3,6 milioane de oameni (17% din totalul şomerilor) se găseau în şomaj pentru o perioadă cuprinsă între 12 şi 23 de luni. Totodată, 3,7 milioane de cetăţieni au Uniunii au rămas neangajaţi pentru o perioadă mai mare de 24 de luni.

Andrei Mocanu

Comentarii

Ultimă oră