Sari la conținut
sondaj-bancile-isi-recapata-optimismul

Creditele pentru persoanele fizice vor primi un impuls puternic din partea băncilor, care se pregătesc să acorde mult mai multe împrumuturi pentru populaţie. Bancherii vor fi mai generoşi şi cu afacerile pe care le evitau după izbucnirea crizei economice, adică sectorul de construcţii şi imobiliare, scrie digi24.ro.

Faţă de anul trecut, multe bănci au început să vadă complet diferit atât situaţia din sistemul financiar românesc, cât şi perspectivele întregii economii. Într-un sondaj realizat de Ernst & Young şi ARB, 29% dintre bănci au răspuns că se aşteaptă la o creştere puternică a creditării anul acesta, un procent de două ori mai mare decât anul trecut.

Toate băncile mari din România deja au trecut printr-un proces de curăţare a portofoliilor, aşa că ar avea spaţiu de manevră. Creditarea populaţiei ar urma să crească mult mai mult anul acesta decât creditarea companiilor, arată sondajul. Iar produsul care ar putea avea parte de o revenire spectaculoasă pe firmamentul băncilor ar putea fi creditul ipotecar.

Nouă din zece bancheri cred că vor fi acordate mai multe împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe, iar un sfert dintre ei prognozează o creştere puternică a cererii pentru acest credit. Este unul dintre produsele financiare care le aduc băncilor mulţi bani. Dar este şi unul dintre cele mai costisitoare, dacă ratele nu mai sunt achitate. Creditele ipotecare devin neperformante cu predilecţie în perioadele de recesiune. Însă, în primul trimestru, România a avut o creştere economică nesperat de mare, de 4,2% faţă de începutul anului trecut.

Comentarii

Ultimă oră