Sari la conținut

Din cauza mafiei din pieţe, viaţa noastră este mult mai scumpă. O spun braşovenii care pun majorarea preţurilor la legume şi fructe pe seama afacerilor necurate.

Lipsesc cu desăvârşire adevăraţii producători, iar intermediarii deţin monopolul în pieţe, spun oamenii.
Ţăranii sunt înlăturaţi de la tarabe, fiind constrânşi să dea marfa mai ieftin speculanţilor, iar agricultorii care nu se lasă influenţaţi trebuie să plătească pentru tarabă chirii mult mai mari decât intermediarii. Ai voie la o tarabă, dacă plăteşti două! Asta este regula într-una din pieţele agroalimentare din Braşov.
„La masa asta sunt trei persoane. Una care şi-a făcut cerere şi a ieşit şi eu sunt obligată să plătesc pentru ea. Eu vin să plătesc masa altuia? Nu e lege, nu e nimic? A zis că e lege, dar nu mi-a arătat legea”, ne-a spus un producător. În ciuda eforturilor noastre, administratorul pieţei nu a vrut să facă nicun fel de comentariu. Preţurile mari din pieţele braşovene le dau bătăi mari de cap cumpărătorilor. Au ajuns să facă de mai multe ori turul tarabelor pentru a-şi putea cumpăra chiar şi strictul necesar.
„Mafia e în floare“. Braşovenii pun majorarea preţurilor pe seama afacerilor necurate. „Sigur e mafie, sigur e mafie. Sunt câţiva ţărani şi restul numai...”, spune un cumpărător. „Să vină ţăranul. Ăla stă o săptămână şi apoi pleacă. Dar ăştia care stau mereu aici vând marfa poate şi cu 150% mai mult faţă de cât cumpără. Mafia e în floare. Nu numai la pieţe, la toate nivelele, de la cap la coadă”, a spus un alt braşovean.
Puţinii ţărani care au mai rămas abia reuşesc să îşi plătescă dările cu banii obţinuţi din marfa vândută. Chiriile speciale pentru ţărani îi obligă să majoreze preţurile şi să rămână cu găuri în buget. „Problema e că nu prea dă voie la producători să îşi facă treaba cu adevărat şi îi lasă pe intermediari să vină în pieţe şi pierde omul”, a exclamat un alt cumpărător. „Ceea ce văd eu, ce am constatat, e că pieţele se înmulţesc cu intermediari. La piaţa de en-gros, care a fost nou înfiinţată, jumătate dintre ei nu sunt producători, sunt intermediari”, este de părere un alt braşovean.
„Numai din cauza mafiei. Toţi speculanţii au produse pe care ei nu le cultivă şi nu ştiu de unde le dau autorizaţii pentru a veni în piaţă ca producători. Ăştia sunt în piaţă. Ăştia ridică preţurile tot timpul”, a exclamat un alt cumpărător nemulţumit.
Asta spun şi producătorii autohtoni, cărora le este foarte greu să ajungă cu marfa pe tarabă. „Pe ei îi interesează bani la bugetul local. Atunci, ei mă împing să mă duc să îmi iau marfă en-gros ca să vând, să pot să îmi plătesc masa”, ne-a spus sub rezerva anonimatului un producător. (A.C.)


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră