Sari la conținut

Unicul centru naţional pentru tratamentul distrofiilor musculare va fi mutat pentru că încurcă proiectul “Drumul Apelor Minerale” al ministrului Elena Udrea.

Centrul funcţionează în localitatea Vâlcele din judeţul Covasna şi poartă numele doctorului Radu Horia, fondatorul şcolii româneşti moderne de patologie neuro-musculară. Decizia de închidere/mutare a venit în urma aşa numitei reforme a sistemului spitalicesc.
Unde ajunge. Centrul nu mai are personalitate juridică şi a fost transformat într-o secţie a spitalului de cardiologie “Dr. Benedek Geza” din staţiunea Covasna. Totodată, ministerul sănătăţii a mai decis înfiinţarea unui punct de lucru în localitatea Întorsura Buzăului. Frigul este unul dintre principalii duşmani ai distroficilor, iar Întorsura Buzăului este chiar "polul frigului" din România, localitatea în care se înregistrează unele din cele mai scăzute temperaturi din ţara noastră.
Drumul apelor minerale. Pacienţii şi familiile acestora şi-au pus speranţa în Elena Udrea. Ministrul are un plan de revitalizare a staţiunilor balneoclimaterice din zonă, în cadrul unui proiect numit “Drumul Apelor Minerale”. Acesta va fi realizat pe fonduri europene şi vizează 13 staţiuni. Elena Udrea a promis, într-o emisiune televizată, că va vorbi cu colegii din guvern pentru salvarea centrului, dar nu s-a ţinut de promisiune. Prezenţa centrului în Vâlcele este esenţială pentru pacienţi. Clima blândă şi apa bogată în fier au fost considerate elemente esenţiale pentru îngrijirea suferinzilor de distrofie musculară. Culmea, în tot proiectul ministerului nu sunt luate în seamă exact atuurile zonei.
Ce e distrofia musculară. Distrofia musculară este o afectiune ereditară rară, caracterizată prin deteriorarea progresivă a muşchilor corpului, antrenând slăbiciune musculară şi invaliditate. Distrofia musculară se traduce prin slăbirea progresivă a musculaturii, în special a muşchilor scheletici. În prezent nu există un tratament curativ, ci doar îngrijiri ale tulburarilor cauzate, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului şi speranţa de viaţă. Tratamentele pentru distrofia musculara includ fizioterapia, kinetoterapia, medicaţia şi chirurgia.
Ce spun autorităţile. Singurul răspuns oficial pe care l-au primit medicii şi pacienţii la manifestările de protest şi memoriile trimise în atenţia autorităţilor a venit din partea Prefecturii, care a indicat programul mijloacelor de transport în comun pe care ar urma să facă naveta, distanţă de 60 de kilometri, angajaţii actualului centru. Daniela Tontsch, vicepreşedintă a Asociaţiei Distroficilor Musculari din România (ADMR), ea însăşi pacientă a Centrului, se arată revoltată de această decizie care nu a luat nici o clipă în calcul bolnavii. "Am intrat în posesia unor documente care sunt clare: donaţia imobilului s-a făcut special pentru dezvoltarea acestui centru. Desfiinţarea lui este ilegală şi ne consultăm acum cu avocaţi pentru a ataca decizia în instanţă".
Ajutaţi de AFAFCI. Pacienţii care fac parte din asociaţia distroficilor muscular sunt revoltaţi şi hotărâţi să nu cedeze.  Alături de ei sunt şi reprezentantele Asociaţiei Femeilor de Afaceri şi Femeilor Conducătoare de Intreprinderi. Este vorba despre o colaborare mai veche a doamnelor de la AFAFCI şi a pacienţilor de la ADMR. Două dintre membrele AFAFCI, Sidonia Barbu şi Loredana Ciurea, au ajuns în aceste zile la Vâlcele, unde au făcut câteva sponsorizări din partea asociaţiei. Aceleaşi doamne au reuşit anul trecut să renoveze exteriorul sediului organizaţiei distroficilor muscular, iar în acest an urmează să fie refăcut interiorul.


Apă miraculoasă de la Vâlcele

Apele minerale din Vâlcele sunt benefice pentru tratarea a tot felul de afecţiuni, de la cele de circulaţie, reumatism, afecţiuni cardiovasculare, sistem nervos periferic, până la afecţiuni ale tubului digestiv, ale glandelor anexe şi renale. Efectele apei minerale erau recunoscute peste hotare, astfel că la Vâlcele a avut loc, la începutul secolului XX, prima întâlnire balneologică europeană. Din statisticile vremii rezultă că, în 1860, media pacienţilor a fost de aproape 1.500 de persoane, iar prin 1930 a depăşit 2.500 de pacienţi pe sezon. Staţiunea s-a dezvoltat puternic în perdioada dintre primele decenii ale secoului trecut până la primul război mondial, când s-au dat în funcţiune „Băile clocotitoare”. Acum, în Vâlcele a rămas doar un singur izvor accesibil publicului, de unde se aprovizionează multă lume venită de la zeci de kilometri depărtare. În localitate mai sunt două surse de apă minerală, iar apa îmbuteliată aici ia calea exportului.

Comentarii

Ultimă oră