Sari la conținut

Stemele localităților Braşovului, în expoziție, la Muzeul Judeţean de Istorie

stemele-localitatilor-brasovului-in-expozitie-la-muzeul-judetean-de-istorie

Steme consacrate ale localităţilor din judeţul nostru sau altele abia concepute de către elevii din judeţ pot fi admirate într-o expoziţie vernisată la Muzeul Judeţean de Istorie.

 Elevii, în special cei din localităţile rurale ale judeţului Brașov, au fost provocaţi în cadrul unei acțiuni instructive și interesante, să redea stemele localităţilor natale (desenându-le sau pictându-le după modelele originale) sau chiar să vină cu idei noi, cu steme realizate în viziunea lor, dar care să reprezinte localitatea prin simbolurile integrate în desen.

Totul are loc în cadrul unui proiect educaţional realizat în colaborare de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov, un program care și-a propus să desfăşoare altfel orele de istorie din şcoli, asfel încât să le trezeasca interesul elevilor. S-a mers pe descoperirea istoriei locale, iar elevii au avut ocazia și să înveţe ce înseamnă heraldica.

„Au învăţat să fie nişte mici heraldişti. S-a pornit de la nişte reguli simple, în aşa fel încât ei să priceapă ce este important în localităţile lor. Am mers de această dată pe localităţile din judeţul Braşov, fără municipiul reşedinţă, pentru ca şi copiii din judeţ să muncească şi să-şi vadă lucrările expuse la muzeu”, a explicat muzeograful Cristina Ardelean.

Pentru elevi, lecţia practică de heraldică a fost nu numai o provocare, ci şi un motiv de mândrie pentru că pot face cunoscute simbolurile care definesc localitatea în care trăiesc.

Îndrumaţi de profesorii lor de istorie, elevii au realizat steme care pot oricând să devină chiar cele oficiale pentru localităţile lor. Pe lângă procesul de desenare a stemelor, sau de reinventare a lor, în concepție proprie, copiii au urmat adevărate lecţii de istorie a localităţilor în care trăiesc, prin cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor care au fost prinse în lucrările ce pot fi admirate la expoziţia de la Muzeul Judeţean de Istorie.

Comentarii

Ultimă oră