Sari la conținut

Jurnaliştii şi violonistul Alexandru Tomescu au fost daţi afară din incinta Cercului Militar de către un portar.


Şansa rară pentru braşoveni de a asculta sunetul unic al viorii Stradivarius Elder Voicu era cât pe ce să fie ratată, din cauza unui... portar. Acesta a întrerupt conferinţa de presă susţinută de violonistul Alexandru Tomescu, înainte de începerea concertului, şi l-a poftit fără prea multe ceremonii, ca şi pe reprezentanţii mass-media, să părăsească incinta Cercului Militar, unde urma să aibă loc concertul. Motivul? "Aşa am primit ordin de la domnul comandant. Aceasta este o unitate militară şi accesul nu este permis decât după un program bine stabilit şi aprobat. Şi ordinele mele sunt să las publicul şi instrumentiştii doar de la ora 18.30, dacă concertul începe la ora 19.00!", a spus "Cerberul" , înainte de a închide uşa în spatele celor pe care îi evacuase. Alexandru Tomescu a tratat situaţia cu umor, pe care nu i l-au împărtăşit bodyguarzii care îl însoţeau.

Măsuri draconice. Conform legii, vioara este transportată cu ajutorul unei echipe de bodyguarzi înarmaţi şi sub acoperire, în maşină cu geamuri fumurii, cu antemergător, iar instrumentul stă în seif când vioara nu este utilizată la concerte. Şi nimeni altcineva nu o atinge decât Alexandru Tomescu. "În clipa în care am primit-o a fost evaluată la două milioane de euro, însă valoarea acestui instrument creşte constant în fiecare an". Alexandru Tomescu a câştigat în 2007, prin concurs naţional, dreptul de a cânta, până în 2012, la instrumentul ce are peste 300 de ani. Tot atunci s-au instituit şi măsurile draconice de securitate şi de aici şi nervozitatea bodzgaurzilor când s-au văzut daţi afară din sala în care urma să repete şi poi să cânte violonistul. "Această vioară Stradivarius, dincolo de valoarea ei artistică şi valoarea ei financiară, nu aparţine unei persoane. A fost inclusă în patrimoniul naţional al României, categoria Tezaur, a intrat sub protecţia acestor legi ale patrimoniului", spune Alexandru Tomescu. Acesta crede că incidentul a avut la bază o scăpare a organizatorilor braşoveni, Filarmonica Braşov, ai cărei reprezentanţi nu au anunţat că au nevoie mai mult timp de sală.

Ocazie unică. Din fericire, concertul de aseară a fost o delectare pentru melomani şi scopul artistic şi caritabil a fost atins. "Turneul Naţional - Vioara Stradivarius"desfăşurat în 10 oraşe din România, are ca scop strângerea de fonduri pentru cei circa 30.000 de copii hipoacuzici din ţara noastră. Pe lângă scopul caritabil, turneul oferă posibilitatea fiecărui român de a asculta, măcar o dată, sunetul viorii Stradivarius Elder-Voicu

Veche de 300 de ani. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cel mai bine conservate instrumente marca Stradivarius. Vioara, fabricată în 1702, a fost cumpărat în 1950 de statul român pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni. "A fost alegerea maestrului Ion Voicu şi a rămas în posesia sa până la sfârşitul vieţii, cu episoadele legate de Elena Ceauşescu, care i-a confiscat vioara la un moment dat; îl obliga să vină să studieze la muzeu. După Revoluţie, Andrei Pleşu, ministrul Culturii de atunci, i-a înapoiat-o şi a rămas la el până la sfârşit". Zece ani a stat nefolosită, până la concursul din 2007.

Comentarii

Ultimă oră