Până vineri, 7 decembrie 2018, braşovenii cu vârste între 18 şi 65 de ani sunt invitaţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Braşov, să intre în campania „Donează sânge, fii erou!”.

 Campania este derulată de Asociaţia Știinţifică a Studenţilor Medicinişti Braşoveni (ASSM), în parteneriat cu Rotary Club Braşov Burg Transilvania şi Rotaract Club Braşov Burg Transilvania.

    Obiectivul campaniei este să fie atrași cât mai mulţi donatori permanenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină braşovean, dat fiind că sunt perioade în care, în lipsa donatorilor, există un deficit de sânge şi de preparate din sânge, iar această situaţie îi poate afecta iremediabil pe cei care aşteaptă pe paturile spitalelor transfuziile de care au nevoie pentru a supravieţui.

  Iniţiatorii amintesc că gestul simplu de a dona sânge poate salva vieţile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenţii medicale complexe.

   Pentru a dona, e nevoie ca braşovenii să îndeplinească anumite condiţii: vârsta trebuie să fie între 18 şi 65 de ani. Femeile trebuie să aibă mai mult de 55 de kg, iar bărbaţii, mai mult de 65 kg. Un alt criteriu pentru a fi acceptat este ca donatorul să aibă puls regulat. De asemenea, donatorul trebuie să aibă tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg. Nu vor fi acceptaţi cei care au avut operaţii în ultimele 6 luni, şi-au făcut tatuaje în ultimele şase luni, femeile însărcinate, care abia au născut sau cele în perioada menstruală. Nu sunt acceptaţi nici cei care sunt sub tratament pentru diverse afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Excluşi sunt şi cei care au sau au avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli oncologice.

  Donatorii sunt sfătuiţi să nu consume alcool şi să nu ia medicamente cu 48 de ore înainte. În dimineaţa recoltării, persoanele pot bea o cană cu ceai sau cafea sau pot consuma legume, fructe sau un mic dejun uşor.

  Cu o oră înainte de donare, este recomandat ca persoanele fumătoare să nu fumeze.

    Brașovenii care aleg să doneze sânge beneficiază de analize gratuite, bonuri de masă în valoare de 65 de lei, o zi liberă de la serviciu şi posibilitatea achiziţionării unui abonament RATBV cu preţul redus la jumătate.

    În plus, în perioada campaniei „Donează sânge, fii erou!”, donatorii vor fi aşteptaţi de studenţii medicinişti, la Centrul de Transfuzie, cu apă, suc şi prăjituri şi vor fi înscrişi la o tombolă la care pot câştiga diverse premii.
 
   Campania începe simultan, de astăzi, în cele 11 centre universitare din ţară (Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Timişoara, Sibiu, Tg.Mureş, Oradea, Galaţi şi Iaşi).