Sari la conținut

Cel mai vechi clopot din Braşov a bătut din nou după 50 de ani de pauză. Zeci de braşoveni şi turişti s-au adunat, sâmbătă la prânz, în Piaţa Sfatului pentru a asculta primele 12 bătăi.

Bătrânul clopot turnat în 1690 nu s-a mai auzit de aproape 5 decenii din cauza faptului că nu mai erau bani pentru întreţinerea sa şi pentru că mecanismul de legătură ar fi făcut un zgomot prea mare. „ Este o mare realizare şi totodată o mare bucurie să aud bătăile acestui clopot. Nu îmi aduc aminte să-l fi auzit când eram mai tânără însă ştiu de el din poveştirile părinţilor mei.”ne-a declarat o braşoveancă prezentă la primele bătai ale clopotului din turla Casei Sfatului. După cele 12 bătăi ale clopotului, pe balconul Casei Sfatului un ansamblu de suflători de la Filarmonica Braşov au reînviat tradiţia medievală a celor care, prin sunetele trompetelor lor, îi chemau, pe braşoveni la sfat  precum se întâmpla în secolele 17-18.

Vechi şi inedit. Clopotul din turnul Casei Sfatului a fost turnat în 1520 însă a fost distrus în incendiul care a cuprins tot oraşul în anul 1689. Noul clopot a fost turnat din 400 de kilograme de bronz şi 400 kilograme de cupru, în anul 1690, de către maestrul german Heinrich Lampe. Acesta nu este la fel ca oricare alt clopot ci are are formă de cupă şi are aproximativ 1,2 metri  în diametru.
Un leu pentru muzeu. Conducerea Muzeului Judeţean de Istorie va iniţia mai multe campanii de strângere de fonduri care să ajute la restaurarea mecanismului şi a clopotului dar şi la sincronizarea acestuia cu ceasul. Mai mult se vrea ca şi scara interioară din turn să fie reamenajată pentru a facilita accesul turiştilor la cel mai vechi clopot din oraş.

Comentarii

Ultimă oră