Sari la conținut

Super-Luna, fenomen astronomic interesant la noapte

superluna-fenomen-astronomic-interesant-la-noapte

Super-Luna va avea loc pe data de 14 noiembrie 2016 și va fi cea mai spectaculoasă din ultimii 70 de ani.

Luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, eveniment ce a mai avut loc în urmă cu aproape 70 de ani, în luna ianuarie a anului 1948. Următoarea dată la care Luna se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă va fi în 2034.

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034.

Termenul de Super-Lună denumeşte o lună plină care se află mai aproape de Pământ decât în mod obişnuit. Orbita Lunii este eliptică, una dintre părţi (perigeu) este cu peste 48 de mii de km mai aproape de Pământ decât cealaltă parte (apogeu). Cuvântul „syzygy” este denumirea ştiinţifică pentru momentul în care Pământul, Soarele şi Luna se aliniază în momentul în care Luna orbitează Pământul. Când apare fenomenul perigeu-syzygy a sistemului Pământ-Lună-Soare, iar Luna se află în partea opusă Pământului faţă de Soare, asistăm la fenomenul numit Super-Lună.

Luni, 14 noiembrie 2016, Luna va ajunge cel mai aproape de Pământ, evenimentul având loc ultima dată în 1948. Perigeul Lunii va avea loc la ora 13:23, însă fenomenul va fi observat în timpul nopţii dacă cerul va fi senin.

"Luna plină ce va apărea la noapte nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI", afirmă NASA.

Modul în care se observă Luna depinde foarte multe de locul în care privitorul se află. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. În serile când Luna se află aproape de orizont poate apărea efectul supranumit „iluzia lunii”, deoarece astrul poate părea neobişnuit de mare privit printre copaci, clădiri sau diverse obiecte de fundal. Efectul este o iluzie optică. O Super-Lună este un fenomen superb.

Cine plănuieşte să observe Luna pe data de 14 noiembrie, în cazul în care cerul va fi degajat de nori, trebuie să se asigure că se va afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

Comentarii

Ultimă oră