Sari la conținut

Vânzătorii din pieţele din municipiu au primit o nouă lovitură sub centură, după majorarea preţului la chiria pe tarabă, adică o nouă taxă.De la 1 mai comercianţiivor fi obligaţi să plătească de căciulă 30 de lei lunar pentru serviciu de salubrizare: vorbim de 30 de lei lunar. Oamenii au ajuns în pragul disperării şi spun că s-au săturat să trăiască la Braşov, unde sunt îngropaţi de taxe.

Există şi excepţii.

Dacă până în luna mai salubrizarea era plătită de serviciul public de administrare pieţe, de acum fondurile  vor fi suportate de vânzători. Dar nu de toţi: producătorii sunt scutiţi, iar cei care plătesc din buzunar sunt comercianţii persoane fizice sau cu societăţi comerciale. Taxa pentru serviciul de salubrizare este de 1 leu pe zi pentru o tarabă. Acest lucru se întâmplă, evident din cauza crizei economice, dar nimeni nu se gândeşte la comercianţii care abia îşi câştigă o pâine.

Nu o duc prea bine.

Vânzările scad de la o zi la alta, iar majoritatea pieţarilor spun că se împrumută pentru a-şi cumpăra marfa. “Ne afectează foarte mult, noi acum nu câştigăm mult ne împrumutăm de la CAR şi vecini, vânzările sunt foarte slabe, lucrăm cu adaosuri foarte mici ca să putem să facem vânzare, marfa e perisabilă, vin căldurile” a spus un comerciant. “E o nedreptate şi aici. Normal şi producătorii aduc marfă în saci, cu noroi, folosesc şi ei apa, noi avem doar mărfuri de import. Ţăranii folosesc de toate şi mi se pare nedrept pentru că şi ei vând marfa, mi se pare nedrept. Stăm aici 14 ore pe zi de dimineaţă până seara şi abia reuşim să ne plătim impozitul forfetar care ni l-a băgat Boc şi taxele la primărie”, a completat alt comerciant

Nici producătorii nu sunt de acord.

De cealaltă parte, nici producătorii, care nu vor plăti noua taxă, nu sunt prea mulţumiţi de decizie. „Nu ar trebui să le plătim nici noi producătorii nici ceilalţi, oricum şi noi plăti taxe foarte mari,” a spus un producător. “Plătim şi noi destul avem de plătit tractoare, seminţe, cai”, a susţinut un alt producător

Există o explicaţie.

“Până acum serviciul administrare pieţe a reuşit să suporte din veniturile proprii salubrizarea, dar din cauza reducerilor veniturilor acum a fost nevoit ca o parte din activitatea de salubrizare să fie suportată de agenţii economici şi e o taxă modică de 1 leu pe zi”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov. Reprezentanţii primăriei spun că producătorii din pieţe sunt scutiţi de plata serviciului de salubrizare pentru că în acest fel se încurajează atragerea ţăranilor comercianţi la Braşov. Vânzătorii au mai avut de suferit şi la începutul anului când taxa pentru tarabă a fost majorată de primărie. Chiria la o tarabă pentru o zi a crescut în ianuarie de la 7 la 10 lei. În total un comerciant  trebuie să achite în jur de 350 de lei lunar pentru taxe şi diferite servicii.

Laura Nilescu

Comentarii

Ultimă oră