Sari la conținut

Braşoveni plecaţi să lucreze pe bani buni au ajuns mai rău ca sclavii pe plantaţie. Peste 120 de persoane, printre care şi mai mulţi braşoveni, au fost înşelate de membrii unei grupări care lansa oferte false de muncă în străinătate. Grupul infracţional organizat, format din 22 de persoane, era specializat în comiterea infracţiunii de trafic de persoane în vederea exploatării pentru muncă în alte ţări din Uniunea Europeană.
Percheziţii şi audieri. Escrocii ofereau, pentru muncă în străinătate, cazare gratuită şi salarii de 800-1200 de euro pe lună, dar când ajungeau la faţa locului victimele găseau exact invers. Anchetatorii au făcut ieri 21 de percheziţii domiciliare simultane pe raza mai multor municipii, printre care şi Braşov, la sediile firmelor de plasare a forţei de muncă şi la domiciliile suspecţilor. De asemenea, au audiat cinci persoane implicate.
Cum decurgea escrocheria. Românii erau cazaţi în condiţii mizere, în spaţii insalubre, adesea cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură. Pentru toate acestea, erau obligaţi să plătească diferite sume de bani. Ba chiar, după ce munceau, nu primeau cei 800 - 1000 de euro, ci doar câţiva euro, cât să nu moară de foame. Prin această metodă, erau forţaţi să renunţe la locul de muncă, pentru a fi înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane în România (între 800 – 1200 lei).  Profiturile erau împărţite între racolatorii români şi angajatorii străini.
Au înfiinţat mai multe societăţi. Pentru atragerea a cât mai mulţi solicitanţi de oferte de muncă, membrii grupării şi-au înfiinţat, de-a lungul timpului, societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă. Escrocii aveau însă o strategie. Ei lucrau cu o firmă de recrutare şi plasare a forţei de muncă doar o anumită perioadă de timp, după care activitatea era transferată pe o societate nouă, despre care victimele nu aveau cum să afle nimic rău din presă, internet sau alte surse.
Grup infracţional organizat. În perioada 2009-2011, un număr foarte mare de persoane, trimise la muncă în Cehia, Spania, Italia, au fost exploatate prin muncă de angajatorii străini. Procurorii au declanşat urmărirea penală faţă de cele 22 de persoane implicate în escrocherie, care sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Comentarii

Ultimă oră