Sari la conținut

Tichetele de grădiniţă, noutate legislativă şi la Braşov

tichetele-de-gradinita-noutate-legislativa-si-la-brasov

Start pentru Legea „Fiecare Copil la Grădiniţă” în judeţul Braşov! După ce, timp de 5 ani, Asociaţia Ovidiu Ro, a implementat un program pilot, prin care s-a încurajat educaţia preşcolarilor, actul normativ a fost promulgat de preşedinte, iar acum se aplică printr-un program naţional şi la Braşov. Pentru început , primarii şi directorii de grădiniţe au învăţat de la specialişti cum să aplice corect legea. Actul normativ „Fiecare Copil la Grădiniţă” încurajează prezenţa în unităţile preşcolare a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, prin acordarea unui tichet social în valoare de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare, pe membru de familie. Strategia naţională a fost gândită în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi a preluat de fapt mecanismul programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă” al Asociaţiei Ovidiu Ro, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. După cum ne-a declarat directoarea de programe a asociaţiei, Elena Mocăniţa „ rezultatele sunt fantastice, după 5 ani de implementare a programului pilot. Noi îi ajutăm acum pe cei prezenţi la această sesiune de informare, să implementeze acaestă lege cât mai corect, încercăm să-i consiliem şi să-i sprijinim astfel încât să poată aplica legea cât mai rapid”.

  • Prevederi bine primite de edili

Prezenţi la instruire, edilii localităţilor braşovene s-au declarat optimişti de rezultate şi convinşi că procedura – odata înţeleasă – va fi mult mai uşor de explicat şi aplicat. „Noi aşteptăm toată documentaţia de la unităţile şcolare şi în funcţie de cererile părinţilor, care vor fi făcute către primărie, vom răspunde pozitiv şi sunt chiar foarte de acord cu această treabă. Este o lege bună pentru comunitate”, a declarat primarul comunei Sânpetru, Ion Rusu. Şi edilul săcelean Radu Florea Nistor, care are pe raza administrativ-teritorială a municipiului, „cunoscutul” cartier Gârcini a apreciat eforturile legiuitorilor, cât şi ale organizatorilor întâlnirii. „Ţinând cont că în Săcele, în afară de situaţia oraşului, există un cartier cu persoane defavorizate, şi de fapt pentru acesta se referă legea, cred că această instruire este extraordinar de bună, ţinând cont de acest program de interes naţional”, a spus edilul-şef al municipiului Săcele.

În decursul primilor 5 ani de implementare a programului pilot, în 12 judeţe ale ţării, peste 4.000 de copii au beneficiat de educaţie preşcolară. 98% dintre aceştia s-au înscris apoi la şcoală şi potrivit datelor, 65% dintre ei continuă să aibă o prezenţă bună la ore.

Comentarii

Ultimă oră