Sari la conținut

Tipografie funcţională din secolul al XIX-lea expusa la Brasov

tipografie-functionala-din-secolul-al-xixlea-expusa-la-brasov

Puteţi tipări numele dumnevoastră cu ajutorul unui instrumentar ­tipografic ce a fost reconstituit după un model care a existat în secolul al XIX-lea.
Tipografia funcţională a fost realizată în cadrul proiectului „De La Gutenberg la Mureşianu”, implementat de reprezentanţii Muzeului „Casa Mureşenilor”. Doi meşteri au muncit zilnic timp de o lună pentru a realiza zeţăria, rotativa şi matriţa tipografică.
Studiul istoric a fost făcut la Muzeul Tiparului şi al cărţii vechi româneşti din Târgovişte, dar şi la muzeul Gutenberg din Germania. Pe baza documentării realizate de specialişti s-a reconstituit instrumentarul tipografic. „Trebuie să înţeleagă toţi cei din secolul XXI, era internetului, că acum peste 100 de ani procesul de culegere a literelor mobile, de aşezare a lor într-o matriţă, de realizare a caracterelor putea dura foarte, foarte multe ore, era nevoie de foarte mult personal.  Publicul tânăr din epoca noastră trebuie să înţeleagă că realizările patrimoniale din trecuterau adevărate opere de artă. ”, a declarat directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”.Meşterii care au muncit la instrumentarul tipografic sunt Daniel Roşca şi Bogdan Bălăşcău.
MAI MULTE DETALII IN VIDEO

Comentarii

Ultimă oră