Sari la conținut

Toţi proprietarii de locuinţe au nevoie de poliţă obligatorie din septembrie

toti-proprietarii-de-locuinte-au-nevoie-de-polita-obligatorie-din-septembrie

Începând cu data de 1 septembrie, românii vor fi obligaţi să îşi încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe şi, doar în situaţia în care doresc să se protejeze de riscuri suplimentare, îşi vor achiziţiona şi o poliţă facultativă, a anunţat  Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Astfel, poliţele facultative care acoperă aceleaşi riscuri ca şi cele obligatorii nu le vor mai putea substitui pe cele obligatorii, cum se întâmplă în prezent.

"Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii ", se menţionează în comunicatul CSA.


Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă, mai scrie în comunicat.

Totodată, potrivit CSA, companiile de asigurări autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.


Asigurările obligatorii sunt emise de PAID, ai cărui acţionari sunt 13 companii de asigurări, şi acoperă doar daunele provocat de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. Măsura CSA vine în contextul în care asigurătorii care emit poliţe facultative au concurat puternic PAID în ultimii doi ani, prin reducerea preţurilor, iar portofoliul companiei a scăzut treptat şi a ajuns în prezent la circa 400.000 de poliţe. "Cifrele centralizate de CSA arată că la sfârşitul lunii martie din acest an cele mai multe locuinţe din România erau asigurate printr-o poliţă facultativă, iar portofoliul ges­tionat de Pool intrase pe o puternică tendinţă de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor impulsiona acţionarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliţei de asigurare obligatorie pentru locuinţe", a declarat preşe­­dintele CSA, Constantin Buzoianu.

Amenzile pentru neasigurarea locuinței sunt între 100 și 500 de lei. Acestea sunt aplicate de primării. Până acum primarii eu ezitat însă să aplice penalități.

Comentarii

Ultimă oră