Sari la conținut

Toxiinfecție pentru turiștii cazați la o pensiune din Șimon. OPC a închis bucătăria

toxiinfectie-pentru-turistii-cazati-la-o-pensiune-din-simon-opc-a-inchis-bucataria-unitatii

OPC a închis bucătăria pensiunii Brandeberg din Șimon, după ce 7 turiști au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară


  Şapte persoane, dintr-un grup de peste 20 de turiști care s-au cazat la Pensiunea Brandeberg din Șimon-Bran, au solicitat în dimineaţa de vineri ajutor la 112, după ce s-au simţit foarte rău şi au avut dureri abdominale şi vărsături.

După cum a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, persoanele sunt suspectate să fi avut o toxiinfecţie alimentară.

„Este vorba de 7 persoane adulte dintr-un grup de 22 de persoane, simptomele acuzate fiind dureri abdominale şi vărsături.Au intervenit echipaje de la SMURD Zărneşti, dar şi de la Ambulnaţa Râşnov şi Braşov, iar toate persoanele au fost transportate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov pentru investigaţii şi tratament”, a precizat Ciprian Sfreja.

Nu este primul caz de toxiinfecţie alimentară la pensiunile agro-turistice din zona Bran – Moieciu. Autorităţile competente în domeniu vor deschide o anchetă în acest caz pentru a vedea dacă persoanele s-au intoxicat cu mâncarea consumtă la pensiune sau cauza este alta.

Contactat telefonic, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Conumatorului Brașov, Claudiu Susanu, a declarat că blocul alimentar al pensiunii a fost închis în această dimineață.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, este vorba de pacienţi adulţi, simptomele acuzate fiind dureri abdominale şi vărsături.

Comisarul regional de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov, Sorin Susanu, a declarat, pentru AGERPRES, că o echipă s-a deplasat la faţa locului în jurul orei 3,30, fiind găsite mai multe nereguli. „

Activitatea la pensiune a fost oprită temporar şi s-a dispus închiderea blocului alimentar. În urma controlului au fost găsite mai multe nereguli, printre care depozitare necorespunzătoare a alimentelor, lipsă elemente identificare chiar şi produse expirate”, a precizat comisarul regional.

..............................................................................................

Raportul oficial după controlul DSVSA Braşov:

„În noaptea 25-26.10.2018, în jurul orei 1:30, prin Serviciul de Urgenţă 112 DSVSA Braşov a fost notificată de existenţa unui incident alimentar în localitatea Bran - Simon, cu sapte îmbolnăviţi. Turiştii existenţi în pensiune (22 adulti) au servit cina în jurul orei 21:00, respectiv gustare rece formată din telemea, brânză în coajă de brad, slanină, jumări, etc.; de asemeni au consumat un preparat mixt-grill, papanaşi, precum şi băuturi alcoolice. În jurul orelor 2:30 doi medici oficiali din cadrul DSVSA Braşov s-au prezentat la pensiunea sus amintită şi au efectuat un control de fond în urma căruia s-au constatat următoarele:

- din totalul turiştilor, şapte au prezentat un tablou clinic caracterizat printr-un sindrom diareeic însoţit de vărsături; şase din turiştii bolnavi au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi au fost externaţi la ora 5:00, cu diagnosticul de dispepsie acută şi s-au reîntors la pensiune;


- au fost verificate documentele însoţitoare la materiile prime existente în unitate, acestea au fost coroborate cu realitatea faptică din spaţiile de depozitare;


- s-a verificat trasabilitatea de la meterie primă la produsul finit;


- s-au verificat carnetele de sănătate ale personalului propriu al pensiunii;


- s-au prelevat probe din produsele alimentare existente în pensiune.



   S-au luat următoarele măsuri în urma controlului efectuat:

- s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 2400 lei pentru nerespectarea trasabilităţii şi etichetării;


- s-a efectuat reţinerea oficială pentru o cantitate de 52 kg carne şi produse din carne, brânzeturi şi alimente procesate;


- s-a dispus închiderea blocului alimentar în vederea igenizarii, inclusiv a tuturor spaţiilor de depozitare pentru materii prime şi produse finite;


- s-a solicitat recontrolul stării de sănătate a personalului unitaţii, în regim de urgenţă.


- s-au prelevat probe de apă şi probe de sanitaţie, după terminarea operaţiunilor de igenizare (ora 13.00, vineri, 26.10.2018).

Luni, Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat „Dr. Mihai Dumitru” Braşov va emite bulletin de analiză pentru probele prelevate din pensiune. După evaluarea rezultatelor de laborator vom dispune măsuri complementare.

Director Executiv,
   Dr. Enache Dorin Valter”

Comentarii

Ultimă oră